Dit jaar nog geen eHerkenning nodig voor BTW-aangifte

Het verplichte gebruik van eHerkenning heeft tot flink wat beroering geleid, in ondernemerskringen en in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft daarom extra tekst en uitleg gegeven, onder meer over het uitstel dat een groep werkgevers krijgt. Ook hoeven ondernemers dit jaar voor de BTW-aangifte nog geen eHerkenning te hebben.

11 februari 2020 | Door redactie

De eHerkenning is een digitale sleutel die ondernemingen en organisaties gebruiken om gegevens uit te wisselen met de overheid. Sinds dit jaar is dit ook verplicht voor werkgevers die zelf hun loonaangifte doen en voor de aangifte vennootschapsbelasting (VPB). Die lopen namelijk sinds dit jaar via het nieuwe Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Brief Belastingdienst over uitstel loonaangifte

In tegenstelling tot DigiD kost het aanschaffen van de eHerkenning ook geld, omdat de aanbieders commerciële partijen zijn. En dat leidt tot gesputter. Onder meer vanwege het vrij principiële punt dat de overheid ondernemers laat betalen voor iets dat verplicht is, namelijk aangifte doen.
Om tegemoet te komen aan de kritiek heeft een deel van de werkgevers al uitstel gekregen voor de loonaangifte, tot 1 juli 2020. Nu heeft de kersverse staatssecretaris Vijlbrief van Financiën nog eens 18 pagina’s aan antwoorden op Kamervragen (pdf) naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindsman gaat onder meer in op het uitstel voor de loonaangifte. De Belastingdienst geeft ondernemers die daarvoor in aanmerking automatisch uitstel. Zij krijgen daarover binnenkort een brief van de fiscus. Daarnaast wijst Vijlbrief op de reguliere mogelijkheden om uitstel te krijgen. Voor de VPB geldt bijvoorbeeld dat bv’s vóór 1 juni om meer tijd kunnen vragen. De Belastingdienst verleent dan altijd 5 maanden uitstel.

In 2020 nog geen eHerkenning voor BTW-aangifte

De staatssecretaris benadrukt verder dat eHerkenning in elk geval dit jaar nog niet verplicht wordt voor de BTW-aangifte. Deze aangifte kan ook nog via het oude portaal van de Belastingdienst. Er is nog geen datum vastgesteld voor de omzetting, aldus Vijlbrief. Eenmanszaken kunnen voor hun aangifte DigiD blijven gebruiken.
Rond de aanschafkosten kan de staatssecretaris nog niet alle kou uit de lucht halen. Een compensatie belooft hij in elk geval nog niet. Wel dat er binnen een paar weken een brief komt over ‘een mogelijke oplossing om tijdelijke tegemoet te komen aan de zorgen van kleine bedrijven over de (aanschaf)kosten van een herkenningsmiddel’. Dat klinkt nog niet direct als een schip met geld. Zeker omdat Vijlbrief elders in de brief over het feit dat eHerkenning geld kost opmerkt dat ‘de voordelen van een beveiligde communicatie met de overheid deze kosten rechtvaardigt’.

Bijlagen bij dit bericht

Aandachtspunten voor de BTW-aangifte
E-learning | VideoCollege 12 minuten
BTW-aangifte checken
Tools | Checklists