Dubbele BTW-heffing vouchers stopt per 2019

21 juli 2016 | Door redactie

De Raad van de Europese Unie heeft onlangs een richtlijn aangenomen die de BTW-regels voor tegoedbonnen, cadeaubonnen en kortingsbonnen (ook wel vouchers genoemd) wijzigt. De nieuwe regels zijn van toepassing op de vouchers die na 31 december 2018 aangeschaft worden.

Sinds 1 januari 2015 is de BTW-regelgeving (tools) van de lidstaten in de Europese Unie (EU) gelijkgetrokken voor wat betreft vouchers. In de jaren hieraan voorafgaand ontbrak een uniforme BTW-heffing op dit punt. Sinds 2015 zijn er drie soorten vouchers binnen de BTW: Multi Purpose Vouchers (MPV), Single Purpose Vouchers (SPV) en kortingsvouchers. Bij een MPV, ook wel voucher voor meervoudig gebruik genoemd, is het niet mogelijk om bij uitgifte het BTW-bedrag of BTW-percentage te bepalen. Om er zeker van te zijn dat het BTW-bedrag in iedere lidstaat correct op de factuur (tool) komt te staan, verduidelijkt de nieuwe richtlijn de BTW-heffing op dit punt.

Kortingsvouchers vallen niet onder de nieuwe richtlijn

Volgens de nieuwe richtlijn hoeft uw organisatie per 2019 bij aankoop van een meervoudige voucher geen BTW te betalen. Op het moment waarop de klant de voucher bij uw organisatie inwisselt (tool), wordt er BTW berekend en op de factuur vermeld. Deze nieuwe regel voorkomt dat er binnen de EU een dubbele BTW-heffing ontstaat. Voor een SPV, ook wel voucher voor enkelvoudig gebruik genoemd, staat de BTW-behandeling sinds 2015 bij de verkoop van de voucher vast. Hier brengt de nieuwe richtlijn geen verandering in. Kortingsvouchers (tool) vallen niet onder de nieuwe richtlijn.