Er komen geen uitzonderingen op verhoging van laag BTW-tarief

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft aangegeven dat er geen uitzonderingen worden opgenomen ten aanzien van de aangekondigde verhoging van het lage BTW-tarief, ook niet voor een eerste levensbehoefte zoals leidingwater.

11 oktober 2018 | Door redactie

Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW-tarief omhoog van 6 naar 9%. Door een aantal Kamerleden was aan de staatssecretaris van Financiën de vraag gesteld of er geen uitzondering van deze verhoging kon worden gemaakt voor de levering van leidingwater of dat de belasting hierover helemaal afgeschaft kon worden omdat dit een eerste levensbehoefte is. In antwoord op deze vraag gaf Snel aan dat het kabinet niet van plan is om de belasting op leidingwater te verlagen dan wel af te schaffen.

Goederen duurder voor consumenten

Goederen en diensten (tool) worden door de BTW-verhoging duurder voor particuliere consumenten. Onder deze goederen en diensten vallen onder andere voedingsmiddelen, water dus, agrarische goederen, geneesmiddelen, kunst en boeken. Daarnaast vallen de volgende diensten onder dit nieuwe 9% BTW-tarief:

  • reparatie van fietsen, schoenen en kleding;
  • diensten van kappers;
  • werkzaamheden aan woningen;
  • cultuur en recreatie;
  • sport, waaronder zwembaden en sauna’s.

Financiële gevolgen voor mkb groot

De financiële gevolgen voor het mkb kunnen echter ook groot zijn. Dit blijkt uit een Quickscan van MKB-Nederland in samenwerking met brancheorganisaties. Het onderzoek is aangeboden aan staatssecretaris Snel van Financiën.