Fiscus controleert uw BTW-aangifte extra streng

3 juli 2014 | Door redactie

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangekondigd dat de Belastingdienst BTW-teruggaafverzoeken in het mkb strenger gaat controleren. Een eerdere intensivering heeft al een flink bedrag aan extra belastingopbrengsten opgeleverd.

De staatssecretaris wil de controle-inspanningen van de Belastingdienst vergroten op het terrein waar de verwachte opbrengst het grootst is, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer (pdf). Hieronder vallen dus ook uw verzoeken om teruggaaf van BTW. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de behandeling van de individuele negatieve norm (verzoeken om teruggaaf door ondernemingen), behandeling van de balansschulden (vergelijking tussen de BTW-schuld van uw winstaangifte en de werkelijk afgedragen BTW) en behandeling van de aangiften met aftrek voorbelasting zonder omzet.

Meer budget voor FIOD voor zwaardere controles

Ook de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingdienst (FIOD) heeft extra geld gekregen om de gevolgen van het aangescherpte toezicht op te vangen. In 2013 hebben de strengere controles € 240 miljoen aan extra belastingontvangsten opgeleverd. Op lange termijn verwacht de staatssecretaris een structureel voordeel van € 663 miljoen per jaar.  Deze extra opbrengsten worden niet alleen door het verscherpte toezicht op het mkb gegenereerd, maar ook doordat er meer aangiften inkomstenbelasting gecontroleerd en automatisch gecorrigeerd worden aan de hand van gegevens van derden en het aantal boekenonderzoeken bij ondernemers die niet onder horizontaal toezicht vallen verhoogd is. 

Krijgt u binnenkort ook een boekencontrole?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de BTW of over wat u moet doen bij een boekencontrole, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!