Gaat lage BTW-tarief dan toch omhoog?

17 februari 2012 | Door redactie

Het kabinet gaat toch kijken naar de gevolgen van een verhoging van het lage BTW-tarief van 6% naar 8%. Mocht dit ook daadwerkelijk doorgaan, dan heeft dit ook voor u grote gevolgen. Uw boodschappen bij de supermarkt worden duurder, maar ook een bezoek aan de kapper of een abonnement van een krant zal duurder worden.

Het kabinet blijft zoeken naar nieuwe wegen om te bezuinigen. U kon in het bericht ‘Verhoging BTW-tarief op komst?’ ook al lezen dat het kabinet mogelijk het hoge BTW-tarief gaat aanpassen. Het kabinet zou daarbij niet denken aan een verhoging van het lage tarief. In tegenstelling tot dit eerdere bericht is staatssecretaris Weekers van Financiën toch aan het kijken naar de gevolgen van een verhoging van het lage BTW-tarief. Dit heeft echter wel grote gevolgen, want dit zal uw dagelijkse boodschappen wel een stuk duurder maken.

Uniform BTW-tarief

Er zal ook een commissie gaan kijken naar de mogelijkheden om de BTW aan te passen. Op termijn zou namelijk één uniform BTW-tarief tot de mogelijkheden behoren. Dit kan het kabinet bereiken door het gat tussen het hoge tarief van 19% en het lage tarief van 6% stapsgewijs te verkleinen. Een andere optie is om zowel het hoge als het lage tarief te verhogen. Het onderzoek van de commissie is een uitwerking van de Fiscale Agenda, waarin het kabinet had aangegeven dat er een verschuiving moest plaatsvinden van belasting op arbeid naar belasting op consumptie. De commissie moet kijken naar de gevolgen van deze verschuiving.