Herzieningsregeling BTW gaat ook voor kostbare diensten gelden

19 september 2017 | Door redactie

De herzieningsregeling in de BTW gaat per 1 januari 2018 ook gelden voor kostbare diensten. De regeling geldt nu alleen nog voor investeringsgoederen.

Kostbare diensten zijn diensten die aan een organisatie worden verricht die voor een langere tijd worden gebruikt. Deze diensten staan vaak op de balans en er wordt ook over afgeschreven, omdat het dikwijls grote investeringen betreffen. Hierdoor lijken deze diensten heel veel op investeringsgoederen. Daarom is besloten ook voor kostbare diensten de herzieningsregeling in de BTW (tool) van toepassing te verklaren en de ongelijkheid tussen investeringsgoederen en kostbare diensten weg te nemen.

Er is geen overgangsregeling opgenomen

De nieuwe regeling zal per 1 januari 2018 ingaan. Er is geen overgangsregeling opgenomen. Hierdoor kan de herzieningsregeling in de BTW ook van toepassing zijn op kostbare diensten die voor 1 januari 2018 zijn aangekocht. Denk bijvoorbeeld aan een ondernemer die een onroerende zaak heeft en in 2009 of later op eigen kosten een verbouwing heeft uitgevoerd. Als hij de kosten hiervan geheel heeft geactiveerd en  van 2009 tot en met 2017 zowel belaste als vrijgestelde prestaties heeft verricht, zal hij straks met de herzieningsregeling te maken krijgen.