Hulpmiddel van Belastingdienst voor nieuwe KOR

15 augustus 2019 | Door redactie

Vanaf 1 januari 2020 gaat er een nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) gelden. Aan de hand van een hulpmiddel van de Belastingdienst kan een BTW-ondernemer bepalen of hij aan de voorwaarden van deze omzetregeling voldoet.

Nu is de KOR nog gekoppeld aan hoeveel BTW een ondernemer in een jaar moet afdragen. Vanaf volgend jaar is de nieuwe KOR gerelateerd aan de omzet. Is die minder dan € 20.000, dan kan de ondernemer de regeling gebruiken. Bovendien kunnen ook bv’s, stichtingen en verenigingen straks een beroep doen op de KOR.

Voldoen aan de voorwaarden

Wanneer kan een ondernemer een beroep doen op de nieuwe KOR? Dan moet hij voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Hij moet ondernemer voor de BTW zijn.
  • Hij moet als ondernemer in Nederland gevestigd zijn; en
  • Zijn omzet is niet hoger dan € 20.000 per kalenderjaar. Niet alle omzet telt echter mee bij het bepalen van deze grens. 

Hulpmiddel ontwikkeld door fiscus

De Belastingdienst heeft een hulpmiddel ontwikkeld aan de hand waarvan een ondernemer kan bepalen of hij in aanmerking komt voor de nieuwe KOR voor de ondernemer die niet zeker weet of hij voor de omzetregeling in aanmerking komt of als hij niet zeker weet hoe hoog zijn omzet is in 2020.
Ondernemers die de nieuwe KOR direct vanaf 1 januari 2020 willen gaan gebruiken, moeten zich vóór 20 november 2019 aanmelden. De Belastingdienst heeft een aanmeldingsformulier op zijn website staan. Ondernemers die de nieuwe omzetregeling niet meer willen of kunnen toepassen, moeten zich afmelden. Hiervoor heeft de fiscus een afmeldformulier op de site gezet.

Bijlagen bij dit bericht

Aandachtspunten voor de BTW-aangifte
E-learning | VideoCollege 12 minuten