Lager BTW-forfait voor oudere auto’s

26 juli 2012 | Door redactie

Rijdt u in een auto van de zaak dan moet u de BTW corrigeren voor het privégebruik van deze auto. Hiervoor geldt een percentage van 2,7%. Voor auto’s die u na afloop van het vierde jaar volgende op het jaar waarin u de auto bent gaan gebruiken heeft de staatssecretaris van Financiën nu echter goedgekeurd dat u een forfait van 1,5% in plaats van 2,7% mag toepassen. Deze goedkeuring werkt terug tot 1 juli 2011.

Gebruikt u een auto van de zaak zowel privé als zakelijk, dan moet u ook voor de BTW een correctie doen vanwege het privégebruik. Dit kan op basis van het werkelijke gebruik, maar de staatssecretaris van Financiën heeft ook de goedkeuring gegeven voor de toepassing van een BTW-correctie van 2,7% van de catalogusprijs. Deze regeling geldt vanaf 1 juli 2011. Tot die tijd sloot de BTW-correctie aan bij de bijtelling in de loon- en inkomstenbelasting.

Uitbreiding van het forfait

In een eerder besluit had de staatssecretaris al een goedkeuring gegeven voor ondernemers die bij de aanschaf van de auto geen BTW in aftrek hebben kunnen brengen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als u  de margeregeling toepast. U mocht hierbij al een forfait toepassen van 1,5%. Deze goedkeuring is nu dus uitgebreid voor auto’s die al vijf jaar – inclusief het aanschafjaar – in gebruik zijn. U mag na deze periode ook het verlaagde forfait toepassen van 1,5%.