Langer wachten op afgifte BTW-nummer

22 januari 2016 | Door redactie

De oprichter van een nieuwe onderneming moet zich uiterlijk één week na de start ervan inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). De gegevens stuurt de KvK automatisch door naar de Belastingdienst, die dan een BTW-nummer verstrekt. Normaal gesproken wordt het BTW-nummer binnen vijf werkdagen afgegeven. Maar de Belastingdienst heeft nu aangegeven dat er in de maanden januari en februari langer op deze afgifte moet worden gewacht.

Aan het begin van een kalenderjaar melden zich namelijk meer starters bij de KvK. De gegevens van hun nieuwe onderneming worden in het Handelsregister van de KvK geregistreerd en deze informatie gaat automatisch naar de Belastingdienst, die een BTW-nummer verleent. Omdat het aan het begin van het jaar drukker is dan anders, heeft de Belastingdienst gewaarschuwd dat ze de termijn van vijf dagen waarbinnen een BTW-afgifte normaal gesproken kan worden verwacht, niet haalt. In de maanden januari en februari ligt deze bevestigingsbrief met het BTW-nummer wel binnen twaalf werkdagen na inschrijving bij de KvK, op de mat. 

Een BTW-plichtige moet aan bepaalde voorwaarden voldoen

De Belastingdienst bepaalt of iemand BTW-plichtig is of niet. Er moet in elk geval sprake zijn van deelname aan het economische verkeer om ondernemer voor de BTW (tools) te zijn. Als iemand BTW moet afdragen, komen er ook andere verplichtingen bij kijken: zo moet de administratie (tool) aan een aantal voorwaarden voldoen en zijn er factuurvereisten (tool) voor wie belaste prestaties levert.