Nog steeds geen oplossing voor vermelding BSN in BTW-nummer

10 december 2018 | Door redactie

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft aangegeven dat er nog geen oplossing is gevonden voor het feit dat het BSN van ondernemers in BTW-nummers wordt verwerkt. Deze oplossing moet er wel snel komen want de Belastingdienst overtreedt hiermee de privacywet.

In juli van dit jaar gaf de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan dat de Belastingdienst de privacywet overtreedt omdat hij het burgerservicenummer (BSN) gebruikt in het BTW-nummer van ondernemers die  een eenmanszaak hebben. De AP vond dat de fiscus voor 1 januari 2019 moest  stoppen met het gebruik van dit nummer. De woordvoerder van de Belastingdienst gaf in reactie op deze overtreding aan dat zo snel mogelijk zou worden nagedacht over welk alternatief systeem ervoor in de plaats kon komen. 

Ruimte voor overgangsperiode?

Eind augustus kwam er een reactie maar hierin werd slechts een mogelijk alternatief systeem geopperd, de conversieservice. Snel gaf toen ook aan dat het niet zou gaan lukken om een nieuwe nummersystematiek voor 1 januari 2019 in werking te laten treden. Hij vroeg AP daarom of er ruimte bestond voor een overgangsperiode om een nieuw systeem te realiseren. 

Deadline 1 januari 2019 niet gehaald

Nu is er dus door de staatssecretaris wederom bevestigd dat de 1 januari 2019 niet gehaald gaat worden. Hij kon ook nog niet zeggen wanneer het wél opgelost zou zijn.