Pakketje AliExpress 21% duurder door BTW

Vanaf 1 juli 2021 vervalt de invoervrijstelling voor de BTW bij goederenzendingen van niet meer dan € 22 door ondernemers buiten de EU aan consumenten binnen de EU. Bestelt een consument straks dus bijvoorbeeld iets bij AliExpress dan moet dit bedrijf BTW in rekening brengen aan de consument. De consument gaat dus meer betalen.

14 januari 2021 | Door redactie

Er gaan dit jaar op het gebied van de aangifte BTW door het wetsvoorstel Implementatie richtlijnen elektronische handel een aantal belangrijke zaken wijzigen. Vanaf 1 juli van dit jaar zal de regeling voor afstandsverkopen wijzigen. Er gaat vanaf dan een algehele drempel van € 10.000 gelden. Komt een BTW-ondernemer boven deze drempel uit dan is BTW verschuldigd in het EU-land van de afnemer. Tot het moment waarop de drempel wordt bereikt is Nederlandse BTW verschuldigd.

Invoervrijstelling BTW vervalt per 1 juli

Daarnaast gaat de invoervrijstelling die nu nog geldt voor goederenzendingen door ondernemers buiten de EU aan consumenten binnen de EU die niet hoger zijn dan € 22 vervallen. Dit leidt er dus toe dat de consument meer gaat betalen voor pakketjes die van buiten de EU komen. Iemand die een telefoonhoesje van  € 8 bestelt bij AliExpress zal bovenop deze € 8 nog 21% BTW moeten gaan betalen, het totaalbedrag wordt dan dus € 9,68.

Bijlagen bij dit bericht