Per 1 juni alle aangiften BTW en ICP met SBR

28 mei 2014 | Door redactie

Als u voor uzelf of voor uw cliënten aangifte BTW (omzetbelasting) wilt doen met uw eigen aangifte- of administratiesoftware, dan bent u verplicht per 1 juni 2014 gebruik te maken van Standard Businesss Reporting (SBR). Dit geldt ook voor opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP). U kunt voor deze aangiften geen KPN BAPI-certificaat meer gebruiken.

Voor SBR heeft u  een PKIoverheid services servercertificaat of een alternatief nodig. Gebruikt u nu nog  een KPN BAPI-certificaat voor het doen van aangiften, dan heeft u twee mogelijkheden:

  1. In overleg met uw softwareleverancier vraagt u een PKIoverheid services servercertificaat aan bij één van de volgende certificaatleveranciers: Digidentity bv, ESG de electronische signatuur BV, KPN Corporate Market bv of QuoVadis Trustlink bv. Deze certificaatleveranciers geven alleen na een controle en onder strikte voorwaarden het certificaat af. De voorwaarden en de kosten vindt u op de afzonderlijke internetsites van deze leveranciers. Voor een overzicht van de certificaatleveranciers klikt u op ‘Aanschaffen’ op de website van Logius. Informeer vervolgens wanneer u de software krijgt die klaar is voor het doen van aangifte met SBR.
  2. U informeert bij uw softwareleverancier welke alternatieven er zijn voor een PKIoverheid services servercertificaat.

Er verandert niets als u de beveiligde site van de fiscus gebruikt

Als u aangifte BTW of opgaaf ICP wilt doen over eerdere jaren, dan kan dat vanaf 1 juni 2014 dus alleen nog met software die geschikt is voor SBR en het PKIoverheid services servercertificaat. Zodra u een PKIoverheid services servercertificaat heeft en uw software geschikt is, kunt u SBR en Digipoort gebruiken. Op de internetsite van het SBR-Programma vindt u Aansluiten op SBR voor de aangifte OB en opgaaf ICP, een handleiding vol praktische informatie voor intermediairs. Doet u voor uw onderneming al aangifte BTW en ICP via het beveiligde gedeelte van de site van de fiscus, dan hoeft u niets te doen.