Per 1 maart nieuwe boetes balansschulden BTW

22 februari 2017 | Door redactie

Per 1 maart maken de huidige boetes voor de inning van balansschulden voor de BTW plaats voor de tarieven uit het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst. Dit maakte de Belastingdienst onlangs bekend.

De projectduur van het landelijke project Inning balansschulden loopt op 1 maart af. Dit project (pdf) houdt in dat een organisatie bij een balansschuld voor de BTW tot € 50.000 een naheffing krijgt, die wordt vermeerderd met een verzuimboete. Volgens ditzelfde beleid krijgt een organisatie die een balansschuld voor de BTW heeft van meer dan € 50.000 te maken met een schuldonderzoek (meestal een boekenonderzoek). Op 1 maart 2017 beëindigt de Belastingdienst het project Inning balansschulden en zullen de uitgangspunten voor het opleggen van boetes bij het toezichtproces uit het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst weer van toepassing zijn. Deze boetes (tool) worden op een andere manier vastgesteld, maar zijn ook afhankelijk van de omvang van de schuld.

Stel uw vraag aan de adviesdesk

Heeft u een vraag over de balansschulden voor de BTW? Stel uw vraag dan aan één van de deskundige adviseurs van de adviesdesk. Zij kunnen ook uw vragen over de BTW-suppletie (tool) beantwoorden. Mogelijk komt u bij het opmaken van uw jaarstukken namelijk tot de ontdekking dat uw organisatie nog BTW moet betalen over 2016. Als uw organisatie vóór 1 april 2017 een BTW-suppletie indient en het bijbehorende bedrag betaalt, hoeft uw organisatie geen boete te betalen aan de Belastingdienst. Dit is echter alleen het geval bij openstaande belastingschulden van een bedrag van maximaal € 20.000 en bij bedragen die niet hoger zijn dan 10% van de betaalde BTW over het boekjaar 2016.