Run op bezwaren BTW-correctie

23 januari 2012 | Door redactie

Indien uw werkgever bezwaar aantekent tegen de BTW-correctie voor het privégebruik van de auto van de zaak 2011, zal het enige tijd duren voordat het verwerkt is. De Belastingdienst wordt overspoeld met bezwaarschriften en hier lijkt momenteel geen eind aan te komen. Veel bv’s en zelfstandig ondernemers hebben al een bezwaarschrift ingediend tegen de BTW-aangifte over 2011. Waarschijnlijk komen daar nog ruim een half miljoen bezwaren bij.

De rechter oordeelde vorig jaar dat de manier waarop de BTW-correctie auto wordt berekend in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Daarom geldt vanaf 1 juli een vast forfait van 2,7% van de catalogusprijs. Voorheen maakte de fiscus voor de correctie en bijtelling onderscheid tussen milieuvriendelijke auto’s en de overige auto’s. Milieuvriendelijke auto’s kregen een correctie van 12% van 14% van de catalogusprijs, terwijl dit voor de overige auto’s 12% van 25% van de catalogusprijs was. Volgens de rechter was dit onderscheid strijdig met de huidige Europese en Nederlandse wetgeving.

Tijdig bezwaar indienen

Heeft uw werkgever auto’s van de zaak die ook privé gebruikt worden, dan moet u bezwaar indienen tegen de BTW-aangifte over 2011. Het bezwaar moet binnen zes weken na 31 januari 2012 ingediend zijn, zodat uw werkgever nog kan profiteren van het belastingvoordeel dat er valt te behalen.