Te laat met indienen en betalen van BTW-aangifte?

7 november 2023 | Door redactie

De deadline voor het inleveren van de BTW-aangifte is altijd uiterlijk een maand na afloop van het belastingtijdvak, of dat nu een kwartaal of een maand is. Het missen van die deadline kan de ondernemer op een boete komen te staan, maar niet altijd.

Dat ondernemers te laat zijn met de BTW-aangifte (toolbox) komt nogal eens voor. In het tweede kwartaal van dit jaar ging het volgens de Belastingdienst om ruim 140.000 ondernemers die te lang hebben getreuzeld. De fiscus heeft de afgelopen dagen ook een sms gestuurd aan ondernemers die nog geen aangifte hebben ingeleverd over het derde kwartaal van 2023 of over de maand september. In dat bericht spoort de Belastingdienst ondernemers aan om die aangifte alsnog uiterlijk 7 november 2023 in te dienen en de verschuldigde BTW ook direct te betalen. De deadlines voor de aangiftes vindt u overigens ook in deze infographic. Ondernemers kunnen ook instellen dat zij een melding per mail krijgen van de fiscus dat er een deadline nadert of hier een speciale app voor installeren van de Belastingdienst.

Coulancetermijn van 7 dagen

Voor het te laat inleveren van een aangifte of een te late betaling kan de Belastingdienst boetes opleggen (infographic). Voor een te late aangifte geldt een boete van € 68. Maar de fiscus ziet de aangifte en de betaling als twee losse dingen. Is de aangifte te laat én is er ook geen BTW afgedragen (en dat ligt wel voor de hand), dan volgt er voor het betaalverzuim ook een boete. Die kan oplopen tot € 5.514 (artikel).
Toch kunnen ondernemers zo'n boete nog wel voorkomen. Er geldt namelijk een coulancetermijn van 7 dagen na de uiterste inleverdatum. Komt de aangifte binnen die termijn alsnog binnen, dan volgt er geen boete. Vandaar ook dat de fiscus in de sms ondernemers ook oproept om alsnog uiterlijk 7 november de aangifte in te dienen, dus 7 dagen na de deadline van 31 oktober 2023. 

Verzuimboetes lopen op

Kortom: is de ondernemer eens een keer een paar dagen te laat, dan is dat dus niet direct een ramp. Maar verzuimboetes lopen wel op als de ondernemer vaker een deadline mist. Het kan overigens anders liggen bij een zogeheten suppletie-aangifte voor de BTW. Een ondernemer die bemerkt dat er te weinig (of te veel) BTW is afgedragen, moet tijdig zo'n suppletie-aangifte indienen. Als de Belastingdienst zelf achteraf vaststelt dat de ondernemer onterecht geen suppletie-aangifte heeft ingediend, volgt er sowieso een boete.

Kiezen voor kleineondernemersregeling (KOR)

De makkelijkste manier om niet in het boetecircus terecht te komen is uiteraard op tijd aangifte doen en de verschuldigde BTW voor de deadline afdragen (dat kan inmiddels via iDeal). Maar ondernemers met relatief weinig BTW-omzet kunnen ook kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Ondernemers die in een jaar onder de € 20.000 omzet blijven, kunnen in aanmerking komen voor de regeling. Deelnemers aan de KOR hoeven geen uitgebreide BTW-administratie (toolbox) bij te houden en ook geen BTW-aangifte in te dienen. Tegelijkertijd mag de KOR-deelnemer ook geen BTW in aftrek brengen. Een keuze voor de KOR geldt wel voor 3 jaar, dus ondernemers die op termijn juist een flinke investering verwachten inclusief BTW-aftrek moeten misschien twee keer nadenken over deelname. Een ondernemer die de KOR met ingang van 2024 wil toepassen, moet zich uiterlijk 2 december 2023 melden bij de Belastingdienst.