Toch iets langer voordeel lage BTW-tarief bouw

1 juni 2011 | Door redactie

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft begin juni besloten dat ondernemers en consumenten toch nog iets langer van het lage BTW-tarief voor renovatie en herstel van de woning kunnen genieten.

De maatregel is bedoeld om de woningmarkt en de bouwsector te stimuleren. Het kabinet heeft hiervoor het BTW-tarief op arbeid bij een verbouwing van een huis verlaagd van 19% naar 6%. Van een verbouwing is sprake bij het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van de woning. Op de factuur moet dus een splitsing gemaakt worden in een deel voor de arbeid tegen 6% BTW en een deel voor de materialen tegen 19% BTW. Voorwaarde is wel dat het moet gaan om woningen die meer dan twee jaar worden gebruikt.

Uitloop werkzaamheden

Het is echter wel een tijdelijke maatregel, die per 1 juli 2011 definitief zal aflopen. Gevolg is dat een verbouwing alleen voor dit verlaagde BTW-tarief in aanmerking komt, als het ook daadwerkelijk afgerond is voor 1 juli 2011. De staatssecretaris komt nu echter met een overgangsmaatregel voor uitgelopen werkzaamheden. Als uit de administratie van de ondernemer blijkt dat de werkzaamheden daadwerkelijk zijn aangevangen voor 1 juli 2011 maar voor 1 oktober 2011 zullen zijn afgerond, kan alsnog van de maatregel gebruik worden gemaakt. De fiscus ziet een verbouwing of renovatie als afgerond als het is opgeleverd en de consument het werk heeft aanvaard (bijvoorbeeld door de factuur te betalen).