Uniforme BTW-aangifte brengt lastenverlichting

30 oktober 2013 | Door redactie

De Europese Commissie (EC) heeft voorgesteld om de BTW-aangifte voor de hele Europese Unie (EU) te uniformeren. Een standaard BTW-aangifte moet de administratieve lasten voor ondernemingen die zaken doen binnen de EU verlichten. Daarnaast moet de uniformering van de BTW-verklaring het een stuk eenvoudiger maken om aangifte te doen en BTW terug te vorderen in alle lidstaten.

De regels voor het heffen en terugvorderen van BTW in de EU verschillen per land, waardoor ondernemingen die zakendoen in verschillende landen van de EU te maken krijgen met een enorme administratieve rompslomp. Ondernemingen moeten immers per land aangifte doen en ervaren dit als een obstakel voor zakendoen in de EU. De Europese Commissie heeft daarom voorgesteld slechts vijf  vakken op te nemen in het aangifteformulier die ingevuld moeten worden. Lidstaten kunnen de gegevens op het aangifteformulier eventueel uitbreiden tot maximaal 26 vakken. Hoewel dit ook veel lijkt, is het een grote verbetering. In de huidige situatie moeten ondernemingen namelijk in bepaalde gevallen tot wel honderd vakken invullen.

BTW-aangifte maandelijks indienen

Ondernemingen moeten de nieuwe BTW-aangifte wel maandelijks indienen, waardoor het verplicht indienen van een BTW-jaaroverzicht vervalt. Alleen ondernemingen met minder dan tien werkzame personen mogen de aangifte op kwartaalbasis blijven doen. Daarnaast wordt het mogelijk om de standaard BTW-aangifte in alle lidstaten van de EU digitaal in te dienen.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u inhoudelijke vragen over bovenstaand bericht, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!