Vergeet de BTW niet over het plastic tasje!

28 januari 2016 | Door redactie

Sinds 1 januari 2016 is uw organisatie verplicht om een vergoeding te vragen voor een plastic tasje. Het vragen van zo’n vergoeding heeft ook gevolgen voor de BTW.

Met zijn allen jagen we er  in ons land per jaar 3 miljard plastic tasjes doorheen. Recent heeft de Europese Unie (EU) een richtlijn opgesteld die het gebruik van dit plastic moet beperken. Per 1 januari 2016 is daarom een verbod van gratis plastic tasjes opgenomen. Uw organisatie mag zelf bepalen welke vergoeding voor het tasje in rekening wordt gebracht. Er geldt echter wel een adviesprijs van € 0,25. Voor de BTW (tool) wordt dit gezien als een levering waar uw organisatie BTW over moet rekenen.

Plastic tasje is een afzonderlijk goed

Uw organisatie moet over de vergoeding voor de levering van de plastic tas 21% BTW (tool) berekenen.  Het maakt daarvoor niet uit dat de goederen in de tas belast zijn met 6%. De Belastingdienst merkt de tas namelijk aan als de levering van een afzonderlijk goed en niet als verpakkingsmateriaal van het goed. Het verschuldigde BTW-bedrag rondt u af op hele centen. Bij meer dan twee cijfers achter de komma, moet u het bedrag afronden op de dichtstbijzijnde cent. De afronding kunt u toepassen per afzonderlijk goed of op het totaalbedrag. Uw organisatie moet dit wel consequent toepassen.