Verhoging lage BTW-tarief op komst?

18 september 2017 | Door redactie

Uit Den Haag komen geluiden dat er gekeken wordt naar een eventuele verhoging van het lage BTW-tarief van 6% naar 8%. Hiermee zou de politiek dan onder andere de gewenste verlaging van de tarieven van de inkomstenbelasting kunnen financieren.

Het lage BTW-tarief (tool) van 6% geldt voor levensmiddelen, water, gas en minerale olie voor tuinbouw, geneesmiddelen en hulpmiddelen, agrarische goederen, boeken en periodieken en kunst, antiek en verzamelvoorwerpen. Het verhogen van het tarief zal dus vooral direct te voelen zijn in de kosten van de wekelijkse boodschappen. Ook diensten (tool) zoals  het (maandelijkse) kappersbezoek, repareren van de fiets, het repareren van schoenen en sommige werkzaamheden aan woningen zoals stukadoorswerk zullen hierdoor wat duurder worden.  

Algemene tarief al in 2012 verhoogd

Twee jaar geleden werd dit plan ook al gelanceerd maar dit kon al  snel weer de kast in. Vorige week zijn de plannen van het nieuw te vormen kabinet ter doorrekening naar het Centraal Planbureau toegezonden. In 2012 is het algemene tarief al van 19 naar 21% opgetrokken.