Wachttijd afgifte BTW-nummer verder ingekort

24 februari 2016 | Door redactie

De wachttijd voor de afgifte van een BTW-nummer voor startende zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is teruggebracht tot zeven werkdagen. De langere wachttijd van twaalf werkdagen, die sinds begin 2016 van kracht was, is dus verleden tijd voor zzp’ers.

Momenteel verleent de Belastingdienst binnen zeven werkdagen na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (tool) een BTW-nummer aan nieuwe zzp’ers. Dit is bijna een halvering van de twaalf dagen durende wachttijd die de Belastingdienst sinds begin 2016 noodgedwongen moest hanteren door de toeloop van aanvragen. In antwoord op Kamervragen heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën laten weten dat ongeveer 90% van de nieuwe zzp’ers toch al binnen zeven werkdagen na inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) een BTW-nummer ontvangt. Het gaat hierbij specifiek om de zzp’ers die werkzaam zijn als eenmanszaak of vennootschap onder firma. Het afgegeven BTW-nummer kunnen deze organisaties direct gebruiken en vermelden op de facturen (tool).

Extra capaciteit om piek op te vangen

Aan het begin van het kalenderjaar zijn er meer nieuwe organisaties (tool). Hierdoor heeft de Belastingdienst aan de start van ieder nieuw jaar te maken met een piek bij de afgifte van BTW-nummers. Deze extra werkdruk vangt de fiscus normaal gesproken op door extra personeel in te roosteren. Dit bleek niet afdoende. Begin 2016 had de fiscus, namelijk ook nog te maken met een vertraging in de afgifte van BTW-nummers. Dit kwam onder andere door een verstoring in de systemen van de Belastingdienst. Daarbij was er aan het einde van 2015 al een kleine achterstand die begin 2016 nog weggewerkt moest worden.