Webshopeigenaren: vóór 1 juli aanmelden OSS-regeling

BTW-ondernemers die te maken krijgen met de nieuwe EU-regeling voor de BTW en e-commerce, die op 1 juli in werking treedt, moeten zich snel bij de Belastingdienst aanmelden voor het éénloketsysteem (OSS) als zij hun BTW-betalingen over al hun EU-leveringen tegelijk willen doen.

14 juni 2021 | Door redactie

De nieuwe EU-regeling (infographic) voor de BTW  en e-commerce gaat op 1 juli a.s. van start. Dan moeten Nederlandse BTW-ondernemers die goederen leveren aan particulieren die in andere EU-landen wonen in veel gevallen BTW gaan afdragen in de landen waar de goederen naartoe gaan. Deze regeling gaat ook gelden voor goederen die ondernemers importeren van buiten de EU. Hierdoor moeten ondernemers zich in alle landen waaraan ze goederen leveren gaan registreren om aangifte te doen. Deze omslachtige administratieve klus kunnen zij voorkomen door zich aan nu al aan te melden voor het OSS-systeem bij de Belastingdienst.

Registratie scheelt een heleboel tijd

Door de registratie voor het OSS-systeem kan een ondernemer de BTW-betalingen over al zijn EU-leveringen tegelijk doen. Dit scheelt dus een heleboel tijd want hij hoeft niet allemaal aparte aangiften te doen in de diverse EU-landen waaraan hij goederen geleverd heeft en zich daar registreren. Registreren kan via Mijn Belastingdienst Zakelijk. De BTW-ondernemer kan het OSS-systeem overigens ook gebruiken voor geleverde diensten aan particulieren in de EU.

Bijlagen bij dit bericht