Zo zorgt u voor een correcte BTW-administratie

Voordat u een correcte BTW-aangifte kunt doen, moet de BTW wel goed bijgehouden zijn in uw administratie. Met behulp van deze toolbox kunt u ervoor zorgen dat uw BTW-administratie en facturen helemaal volgens de regels zijn.

 • 1

  Download de interactieve checklist

  Zo zorgt u voor een correcte BTW-administratie

  Uw BTW-administratie moet kloppen voordat u aangifte kunt doen

  Als u BTW-plichtig ondernemer bent, is het een belangrijke verplichting dat u een juiste administratie voert. Als u niet volledig voldoet aan de administratieve verplichtingen, loopt u het risico op naheffingsaanslagen en boetes. In deze toolbox ontdekt u wat de verplichtingen zijn voor de BTW-administratie, en hoe u daaraan voldoet. Daarnaast bevat leest u hier meer over de regels rondom de facturen, voor de fiscale eenheid, en bij handel drijven binnen de EU.

 • 2

  Bent u BTW-aangifteplichtig?

  Wanneer ben ik ondernemer voor de BTW?

  Vraag & Antwoord Aangifte BTW Publicatiedatum: 30-01-2020

  Ik ben een onderneming begonnen, maar ben ik nu ook meteen ondernemer voor de BTW?


  Toepassing van de kleineondernemersregeling (KOR)

  Verdiepingsartikel Aangifte BTW Publicatiedatum: 07-03-2024

  Bent u een BTW-ondernemer met een omzet die niet hoger is dan € 20.000 per jaar exclusief BTW dan kunt u een beroep doen op de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een BTW-vrijstelling. Als u deze regeling toepast, hoeft u geen BTW te betalen over de prestaties die uw onderneming verricht. De keerzijde daarvan is wel dat u de BTW die u betaalt op uw inkopen niet in aftrek kunt brengen.


  Zo werkt de kleineondernemersregeling

  Tool Aangifte BTW Publicatiedatum: 27-01-2022

  Onder de kleineondernemersregeling (KOR) hoeft een ondernemer geen BTW in rekening te brengen als zijn jaaromzet lager is dan € 20.000.


 • 3

  De administratie voor de BTW

  Administratieplicht in de BTW

  Verdiepingsartikel Aangifte BTW Publicatiedatum: 04-10-2019

  Wellicht de meest belangrijke verplichting voor een BTW-ondernemer is dat hij een juiste administratie voert en juist en tijdig aangifte doet. Op grond van de administratie moet de inspecteur namelijk bepalen of u juist en tijdig aangifte BTW heeft gedaan. Als u niet volledig aan de administratieve verplichtingen voldoet, kan dit betekenen dat u te weinig BTW heeft afgedragen. Dit kan niet alleen leiden tot naheffingsaanslagen maar ook tot vergrijpboetes en die wilt u natuurlijk voorkomen.


  BTW en uw administratieverplichting

  Tool Aangifte BTW Publicatiedatum: 19-12-2023

  Wat zijn uw administratieverplichtingen bij de BTW-administratie? Klik verder en download de checklist om inzicht te verkrijgen.


  Welk BTW-tarief moet ik hanteren?

  Vraag & Antwoord Aangifte BTW Publicatiedatum: 12-02-2020

  Ik lever diverse goederen en diensten aan particulieren, welke BTW-tarieven moet ik hanteren?


  Het verschil: factuurstelsel en kasstelsel

  Nieuws Aangifte BTW Publicatiedatum: 14-09-2018

  De belasting over de toegevoegde waarde (BTW) is een indirecte belasting. Dit betekent dat de eindgebruiker van goederen of diensten de belasting betaalt. Een organisatie brengt deze BTW bovenop de prijs van het product of de dienst in rekening bij de klant. De BTW moet de organisatie vervolgens weer afdragen. Dat kan volgens het factuurstelsel of volgens het kasstelsel. Wat is het verschil?


 • 4

  Aan welke eisen moeten uw BTW-facturen voldoen?

  De eisen rondom BTW en facturatie

  Verdiepingsartikel Facturen Publicatiedatum: 05-10-2021

  Binnen de BTW speelt de factuur een centrale rol. Zowel de inkoop- als de verkoopfactuur bevat informatie over de BTW-regelgeving die van toepassing is. Past een ondernemer de factuurvereisten niet correct toe, dan kan de fiscus een boete van maximaal € 5.514 per gebrek per factuur opleggen. Veel ondernemers zijn zich niet bewust van de risico’s die zij lopen bij onjuiste inkoop- en verkoopfacturen.


  Factureren met BTW-berekening

  E-learning Facturen Publicatiedatum: 26-02-2020

  Bij eigentijds ondernemen zijn facturen nauwelijks meer weg te denken. Een goede factuur moet aan bepaalde eisen voldoen. Wat zijn die eisen? Waarom komt het hier op zorgvuldigheid aan? En tot slot: wat zijn de gangbare regels voor de aanduiding van een BTW-berekening in de facturen die u opstuurt? U krijgt hier een praktisch en bondig antwoord op in deze training.


  Factuurvereisten BTW

  Infographic Facturen Publicatiedatum: 31-07-2019

  Als u verplicht bent om een factuur uit te reiken, moet u altijd de volgende gegevens vermelden.


  Voorkom weigering BTW-aftrek door fouten in factuur

  Nieuws Facturen Publicatiedatum: 05-11-2021

  Een afnemer die BTW-belaste prestaties verricht, heeft recht op vooraftrek van BTW. Constateert de Belastingdienst een fout in de inkoopfactuur, dan kan de afnemer het recht op aftrek van BTW verliezen. Fouten op facturen kunnen bovendien tot boetes leiden die flink in de papieren kunnen lopen.


  BTW berekenen bij betalingskorting?

  Vraag & Antwoord Aangifte BTW Publicatiedatum: 12-11-2020

  Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen veertien dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?


  Korting en kredietbeperking BTW

  Tool Aangifte BTW Publicatiedatum: 04-02-2022

  Tegen welke BTW-aspecten loopt u aan als u korting geeft? Met dit handige overzicht weet u dat precies.


  Oninbare vorderingen voor de BTW

  Infographic Aangifte BTW Publicatiedatum: 06-01-2020

  Sinds 2017 hoeft u voor het terugvragen van de BTW over oninbare vorderingen geen apart verzoek meer in te dienen bij de Belastingdienst, maar kunt u deze via uw eigen BTW-aangifte terugvragen. Met welke zaken moet u dan rekening houden?


 • 5

  Hou rekening met de regelingen voor de fiscale eenheid

  Wanneer kunnen mijn ondernemingen een fiscale eenheid vormen?

  Vraag & Antwoord Fiscale eenheid Publicatiedatum: 29-01-2020

  Ik moet voor al mijn vennootschappen afzonderlijk aangifte voor de BTW en vennootschapsbelasting (VPB) doen, kunnen mijn ondernemingen een fiscale eenheid vormen zodat het in één keer kan?


  Aandachtspunten fiscale eenheid voor de BTW

  Verdiepingsartikel Aangifte BTW Publicatiedatum: 03-12-2021

  Omdat een fiscale eenheid BTW van rechtswege ontstaat, zijn veel ondernemers zich er niet altijd bewust van dat zij deel uitmaken van een fiscale eenheid BTW.Dit terwijl het vormen van een fiscale eenheid BTW wel degelijk BTW-gevolgen met zich meebrengt voor alle betrokken ondernemingen. Wat zijn de aandachtspunten bij/van een fiscale eenheid voor de BTW?


 • 6

  Hoe zit het met de BTW en het buitenland?

  Vragen over: BTW en zakendoen met een EU-land

  Nieuws Aangifte BTW Publicatiedatum: 25-02-2022

  Tegenwoordig is het heel normaal om diensten of producten te leveren of af te nemen binnen een land uit de Europese Unie (EU). Voor de BTW gelden er dan een aantal regels. Zo kunt u de BTW bij de Nederlandse fiscus terugvragen, maar ook verleggen. Hoe zit het met de BTW-regels bij import en export binnen de EU?


  Hoe bereken ik BTW bij verkoop aan een afnemer binnen de EU?

  Vraag & Antwoord Aangifte BTW Publicatiedatum: 29-01-2020

  Hoe moet ik de BTW berekenen als ik iets verkoop aan een buitenlandse afnemer binnen de EU?


  Nieuwe BTW-regels voor afstandsverkopen per 1 juli 2021

  Verdiepingsartikel Aangifte BTW Publicatiedatum: 01-03-2021

  Op 1 juli 2021 wijzigen de BTW-regels voor elektronische handel (e-commerce) in de gehele EU aanzienlijk. De nieuwe BTW-regels gelden ook bij grensoverschrijdende goederenverkopen en diensten aan particulieren. Een van de belangrijkste onderdelen van de wijzigingen is de introductie van het éénloketsysteem (de nieuwe OSS-regeling ) voor de BTW-heffing. Daarnaast wordt de invoervrijstelling voor ondernemers van buiten de EU afgeschaft.


 • 7

  Aangifte BTW doen

  Stap voor stap naar een foutloze BTW-aangifte

  Toolbox Aangifte BTW Publicatiedatum: 13-03-2023

  Om de zoveel maanden doet u aangifte BTW. Daarbij is een fout zo gemaakt. Deze toolbox loodst u stap voor stap door de regels zodat u een foutloze aangifte kunt indienen.


 • 8

  Meer informatie

  BTW in de praktijk

  Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

  De BTW roept in de praktijk altijd veel vragen op, want de BTW staat immers bekend als de meest ingewikkelde belastingsoort in Nederland. Een fout is dus snel gemaakt. En niemand zit te wachten op hoge boetes en naheffingen van de Belastingdienst. Tijdens de training BTW in de praktijk wordt uw algehele kennis over de BTW-wetgeving naar een hoger niveau gebracht, zodat u fouten in de toekomst kunt voorkomen. Ook hoort u hoe u moet inspelen op de coronacrisis.