Hoe voorkom ik een boete omdat ik mijn aangifte BTW te laat heb ingediend?

15 juni 2021

Ik heb een boete ontvangen omdat ik mijn aangifte BTW te laat heb ingediend, kwartaal is zo snel voorbij! Heeft u tips hoe ik dit kan voorkomen?

Het kan natuurlijk wel eens voorkomen dat u de BTW-aangifte te laat doet. Voor dit aangifteverzuim kan de Belastingdienst een boete opleggen. Deze boete kan echter voorkomen worden door binnen de coulancetermijn van zeven kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum alsnog de aangifte in te dienen. Als niet binnen die zeven kalenderdagen de aangifte bij de Belastingdienst binnen is volgt een boete van € 68.

Om dit te laat zijn te voorkomen kunt u bijvoorbeeld de app Btw-Alert van de Belastingdienst installeren. U krijgt dan een melding als u aangifte moet doen. Hoe dit werkt? U voert eenmalig uw BTW-nummer, aangiftedata en betalingskenmerken in. Vervolgens laat u de app:

  • een herinnering sturen als u aangifte moet doen;
  • een agenda-item in uw smartphone of tablet aanmaken;
  • betalingskenmerken opzoeken als u moet betalen.

U kunt de app voor meerdere ondernemingen tegelijk gebruiken. Ook als deze verschillende aangiftetijdvakken hebben.

Ook tijdig betalen

Het indienen van de aangifte en het betalen van de verschuldigde BTW moet u los van elkaar zien. De kans is dus ook groot dat naast dat de aangifte te laat of niet is ingediend er ook niet betaald is. Dan is er sprake van een betaalverzuim. Ook hier is de Belastingdienst scheutig met boetes.