Omzetprognoses stimuleren winstgevender beleid

7 oktober 2022 | Door redactie

Een omzetprognose is een techniek van management accounting die geheel vormvrij en flexibel is. Dit betekent dat de prognose op verschillende manieren gemaakt kan worden. Op basis van de omzetprognose wordt duidelijk of een organisatie het beleid moet bijstellen.

Een omzetprognose maakt deel uit van de verschillende stappen bij het budgetteren en is een planning van het aantal producten of diensten dat een organisatie denkt te verkopen of te leveren, uitgedrukt in geld. Een omzetprognose is op verschillende manieren te maken. Hoe grondiger de aanpak, gebaseerd op inzicht in de stuwende factoren achter de omzet,  ds te groter is de kans op juiste voorspellingen en dus op een adequaat beleid. In dit verdiepingsartikel leest u meer over een simpele of grondige aanpak.

Omzetprognose gebaseerd op kosten en markt

Bij een omzetprognose (tool) vanuit de kosten baseert de organisatie de omzet op de kosten en de gewenste nettowinst, brutowinst minus kosten. Elke organisatie streeft ernaar de kosten zo laag mogelijk te houden. De totale kosten zijn alle kosten die de organisatie  maakt. Hoe lager deze kosten des te minder netto-omzet is nodig om deze kosten terug te verdienen. De omzetprognose vanuit de markt is gebaseerd op de maximaal realiseerbare consumentenomzet, ook wel het omzetpotentieel.

Omzetprognose gebaseerd op historie

De omzetprognose vanuit de historie is een veelgebruikte methode. Hierbij kijkt de organisatie naar de omzet van voorafgaande jaren het aantal klanten en het gemiddeld aankoopbedrag per klant in de afgelopen jaren. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals acties die gevoerd worden, veranderingen in het assortiment of aanbod van diensten, eventuele uitbreiding of verkleining van het aantal assortimentsgroepen, verwachte verbouwingen, verwachte inflatie of veranderingen in het aantal en de omvang van concurrenten.

 

Bijlagen bij dit bericht

Prognose van de omzet opstellen
Verdiepingsartikel
Het belang van cashmanagement
Verdiepingsartikel
Omzet voorspellen met Excel
Tools | Rekentools