Recordaantal ondernemingen met buffer van € 10.000

6 september 2022 | Door redactie

Het percentage mkb-ondernemingen met een financiële buffer van minimaal € 10.000 bereikte eerder dit jaar een recordgrootte van bijna 61%. Dit blijkt uit cijfers van de Exact MKB Monitor, die zijn gebaseerd op data van 340.000 administraties van mkb-ondernemingen.

Het percentage van 61% werd bereikt in mei. In het eerste kwartaal van 2022 was er nog sprake van een dalende omzetgroei. Ondernemingen in het mkb kampen met onder meer toenemende productiekosten, lange levertijden en een tekort aan personeel. Veel investeringen worden daardoor uitgesteld. Het gevolg daarvan is dat de financiële buffers bij ondernemingen oplopen.

Vooral omzetgroei in de bouw

Uit de monitor, die bijna vier jaar geleden van start ging, blijkt ook dat de gemiddelde omzetgroei onder mkb-ondernemingen in mei 16,73% bedroeg. De sterkste toename was te zien bij mkb-ondernemingen in de bouw. De gemiddelde omzetgroei verdubbelde daar ruim, van 7,41% in april naar 16,94% in mei. Ook productiebedrijven zagen hun omzetgroei flink stijgen, van 11,23% naar 21,22%. Ondernemingen in de horeca zagen hun gemiddelde omzetgroei, die na de lockdown in eerste instantie zeer sterk toenam, juist sterk dalen: van 171,95% in april naar 74,84% in mei.

Cashflow- en liquiditeitscijfers zijn positief

Ondernemingen in het mkb realiseren nog steeds omzetgroei. Daarnaast zijn op dit moment de cashflow- (tool) en de liquiditeitscijfers (tool) positief. Ook is de betalingstermijn (tool) stabiel. Ondernemingen in het mkb worden gemiddeld binnen 30 dagen betaald. Exact verwacht dat er in de horeca minder zal worden besteed. Dit is het gevolg van de sterke inflatie. Door deze ontwikkeling zal ook de omzetgroei in de horeca verder afnemen.

Bijlagen bij dit bericht