Benelux-landen erkennen elkaars diploma’s

22 mei 2015 | Door redactie

Iedere inwoner van Nederland, België en Luxemburg krijgt de zekerheid dat zijn bachelor- of masterdiploma automatisch in de hele Benelux wordt erkend. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is dit overeen gekomen met haar collega-ministers van hoger onderwijs in de Benelux. Het besluit moet werken of studeren in het buitenland makkelijker maken.

Nu is het nog een tijdrovende en prijzige aangelegenheid om een bachelor- of masterdiploma in een ander Benelux-land te laten erkennen. De volledige erkenningsprocedure kan tot vier maanden in beslag nemen en er hangt een prijskaartje aan dat kan oplopen tot € 200 per persoon. De automatische erkenning van een bachelor- of masterdiploma in Nederland, België en Luxemburg maakt deze procedure overbodig.

Toetsen diploma en beroepskwalificaties

De nieuwe afspraken zouden de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit ten goede moeten komen. Organisaties kunnen namelijk makkelijker hun vacatures vullen met buitenlands talent en werkzoekenden kunnen eerder aan de slag. Daarnaast kunnen studenten makkelijker aansluiten bij een studieprogramma in een ander Benelux-land. De inhoud van het diploma en de beroepskwalificaties kunnen wel nog door het andere Benelux-land getoetst worden.