Betere bescherming voor arbeidsmigranten

16 december 2021 | Door redactie

In het Coalitieakkoord 2021-2025 staat dat de regeringspartijen meer grip óp en structuur ín arbeidsmigratie ambiëren. Zo willen ze meer inzicht in migratiestromen, misstanden bij arbeidsmigratie voorkomen en duidelijke afspraken maken over het voorkomen van illegaliteit.

Door periodiek inzicht te krijgen in verwachte arbeids-, kennis- en asielmigratiestromen verwachten de partijen sneller te kunnen anticiperen en zo de invloed van migratie op de arbeids- en woningmarkt te beperken. Als mogelijkheid noemen ze het werken met een beleidsmatig richtgetal van migratie naar Duits voorbeeld. Nederland zou dan jaarlijks een vooraf vastgesteld aantal migranten opnemen. De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) is gevraagd zich over dit vraagstuk te buigen en het hieruit volgend advies zal zwaar wegen bij de beleidsontwikkeling.

Tegengaan misstanden hoog op de agenda

Omdat arbeids- en kennismigranten hard nodig zijn, staat het tegengaan van misstanden bij arbeidsmigratie hoog op de agenda. Uitbuiting van werknemers, slechte huisvesting, oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt moeten worden voorkomen. Hiervoor worden de aanbevelingen uit de twee adviesrapporten van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten uitgevoerd. Een voorbeeld van een maatregel is het certificeren van uitzendbureaus om zo malafide praktijken uit te sluiten. Ook zou er door een wijziging van de Wet basisregistratie personen meer zicht moeten komen op de verblijfsadressen van arbeidsmigranten.

Illegaliteit na arbeidsmigratie voorkomen

Daarnaast is het plan om een gerichte visumverlening en tijdelijke legale en circulaire arbeidsmigratie mogelijk te maken binnen strikte wederzijdse afspraken met andere landen. Meer mogelijkheden voor een langer verblijf voorkomen dat arbeidsmigranten na het verlopen van hun werkvisum verdwijnen in de illegaliteit.