Trek buitenlands talent met bedrijfspresentatie

4 april 2013 | Door redactie

Werkgevers moeten beter samenwerken met onderwijsinstellingen om buitenlands talent naar ons land te trekken. Dat staat in een ontwerpadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Vooral multinationals, de hightech- en creatieve industrie hebben behoefte aan ambitieuze en ondernemende buitenlandse studenten.

Om het tekort aan bijvoorbeeld bètatechnici op te lossen, moeten werkgevers nauw samenwerken met onderwijsinstellingen en talentvolle buitenlandse studenten stages en afgestudeerden traineeships aanbieden. Dat staat in het SER-ontwerpadvies ‘Make it in the Netherlands!’ (pdf). Ook moeten werkgevers hun vacatures bekendmaken via bestaande career portals voor buitenlandse studenten, zoals het Holland Alumni Network van Nuffic. Verder zouden buitenlandse studenten die opleidingen volgen waaraan op de Nederlandse arbeidsmarkt een tekort is, speciale studiebeurzen moeten krijgen en compensatie van hun collegegeld. De SER pleit tot slot voor versoepeling van de wet- en regelgeving voor buitenlanders die tijdens en na hun studie in ons land willen werken.

Gastcollege aan buitenlandse studenten

Om buitenlandse studenten te laten kennismaken met uw organisatie, kunt u bijvoorbeeld onderwijsinstellingen bij u in de buurt benaderen om een bedrijfspresentatie of gastcollege te komen geven op relevante opleidingen. Op die manier kunnen buitenlandse studenten al tijdens hun studie kennismaken met uw organisatie, de omgangsvormen op de Nederlandse werkvloer en de beroepsperspectieven bij uw organisatie.