Geen zorgen met de e-gids tegen werkstress

22 januari 2015 | Door redactie

Twee derde van de organisaties heeft geen procedure voor de omgang met werkstress. Om werkstress aan te pakken, kunt u nu tips en adviezen vinden in een gratis e-gids. Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft deze gids onlangs beschikbaar gesteld om bewustwording voor werkstress te creëren.

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft een gratis e-gids over stress en psychosociale arbeidsomstandigheden (PSA) beschikbaar gesteld op het internet. U kunt de gids online bekijken of downloaden. Stress is een ernstig probleem, omdat werknemers er zowel fysiek als emotioneel onder kunnen lijden. Het is ook erg lastig om stress te herkennen. De gids kan zowel werkgevers als werknemers daarbij helpen.

Uitleg over de risico’s van stress

De e-gids moet zorgen voor bewustwording van stress en bevat uitleg over de risico’s, oorzaken en gevolgen voor zowel de werknemers als de organisatie. Ook vindt u er instructies om problemen snel te herkennen, mogelijke oplossingen, voorbeelden van preventieve en corrigerende maatregelen en veelgestelde vragen van werknemers en werkgevers.

Stress opnemen in de risico-inventarisatie en -evaluatie

De e-gids geeft u dus handige tips bij het opnemen van stress in het arbobeleid. Is stress een reëel arbeidsrisico in uw organisatie, dan hoort die ook zeker thuis in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). U kunt de werknemers ook alvast wijzen op andere tools waarvan zij gebruik kunnen maken. Die vindt u terug in het bericht ‘Online hulpmiddelen tegen werkdruk en stress’.