Gratis e-gids om stress aan te pakken

26 januari 2015 | Door redactie

Stress en psychosociale problemen zijn arbeidsrisico’s die voor werkgevers een belangrijk aandachtspunt zijn. Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft een gratis e-gids gepubliceerd om deze arbeidsrisico’s aan te pakken en procedures ervoor op te stellen.

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft een gratis e-gids over stress en psychosociale arbeidsomstandigheden (PSA) beschikbaar gesteld op het internet. Stress is een ernstig probleem, omdat werknemers er zowel fysiek als emotioneel onder kunnen lijden. Het is ook erg lastig om stress te herkennen. De gids kan zowel werkgevers als werknemers daarbij helpen. 

In e-gids voorbeelden van preventieve maatregelen tegen stress

De e-gids moet zorgen voor bewustwording van stress en bevat uitleg over de risico’s, oorzaken en gevolgen voor zowel de werknemers als de organisatie. Ook vindt u er instructies om problemen snel te herkennen, mogelijke oplossingen, voorbeelden van preventieve en corrigerende maatregelen en veelgestelde vragen van werknemers en werkgevers. Handige tips dus als u meer aandacht voor stress wilt opnemen in het personeelsbeleid. Is stress een reëel arbeidsrisico in uw organisatie, dan hoort deze ook zeker thuis in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).