Manager kan helpen burn-out te voorkomen

Burn-out is niet alleen te relateren aan zakelijke en privéproblemen en de persoonlijkheid van de werknemer, ook organisaties en leidinggevenden spelen een rol. Dat stelt Christina Maslach, burn-out expert. Tips om als manager te voorkomen dat uw medewerkers omvallen en langdurig uitvallen.

4 maart 2020 | Door redactie

Yoga, ademhalingsoefeningen, mindfulness cursussen… het bewijs dat deze oplossingen bijdragen aan het groeiende burnout-probleem, groeit. Psychologe Christina Maslach van de universiteit Berkeley in Californië ontwikkelde de Maslach Burnout Inventory, de meest-gebruikte test om burn-out vast te stellen. Zij stelt dat burn-outs vanuit de verkeerde hoek worden benaderd, namelijk de werknemer. Het probleem ligt ook bij de organisatie zelf, aldus Maslach. Managers kunnen ingrijpen om burn-out bij hun medewerkers te voorkomen.

De heilige graal tegen burn-out

Maslach maant leidinggevenden om hun team te vragen wat het motiveert én wat het frustreert. Loop daarom de afdeling op en stel vragen. Hoe ervaren medewerkers meer autonomie in hun werkzaamheden, welke taken doen ze goed en met plezier, welke niet? Wat hebben ze nodig, wat juist niet? Welke zaken kunnen de werkdruk (tool) verlagen? De antwoorden zullen niet de heilige graal tegen burn-out opleveren, maar leidinggevenden wel in staat stellen kleine veranderingen door te voeren die het werkgeluk vergroten.

Geen pingpong, geen werkplezier

Zo kunt u ontdekken dat een kapotte printer ergernis oplevert omdat medewerkers constant een etage hoger moeten voor een functionerende printer. Of hoezeer het verdwijnen van de tafeltennistafel waardoor ze hun dagelijkse potje pingpong niet meer kunnen spelen, afbreuk doet aan hun werkplezier. Dit zijn problemen die met weinig moeite en middelen kunnen worden opgelost.

Vaker een teamuitje

Als u het groter aan wilt pakken, kunt u een enquête opstellen waarin u vraagt wat uw medewerkers het afgelopen jaar anders hadden willen zien. Een andere invulling van de kerstborrel? Meer planten op de werkvloer? Vaker een bedrijfsuitje? Af en toe een lunch op kosten van de organisatie? Nieuwe hardware? Waar moet het budget aan gespendeerd worden? Wat moet er veranderen? Soms blijken de goedkoopste ingrepen de meest gewilde.
Zorg wel dat u een terugkoppeling geeft op dit onderzoek. Houdt uw medewerkers op de hoogte, anders voelt uw team zich niet gehoord en dat werkt juist weer frustrerend en burn-out in de hand.