Te lage werkdruk kan tot bore-out door onderstress leiden

28 juni 2023 | Door redactie

Werknemers die voortdurend meer werk krijgen dan ze aankunnen, lopen het risico om een burn-out te krijgen. Maar een medewerker met een baan die te weinig uitdaging biedt en leidt tot verveling, kan ook ziek thuis komen te zitten. Zo'n baan kan namelijk leiden tot een zogenoemde bore-out door onderstress.

De termen werkstress en werkdruk geven al snel associaties met medewerkers die het zó druk hebben dat ze nauwelijks nog tijd hebben om een praatje te maken bij de koffieautomaat. Maar het tegenovergestelde, de zogenoemde onderstress, is eveneens een belangrijke vorm van werkstress. Onderstress kan net zo veel problemen opleveren als te lang te hard werken. Werknemers die te weinig geprikkeld worden, kunnen namelijk uitvallen door een zogenoemde bore-out. Het herkennen van de symptomen van een bore-out (artikel) is belangrijk om mogelijk langdurig verzuim (tools) te kunnen voorkomen.

Prikkels moeten passen bij belastbaarheid

Onderstress is stress die wordt veroorzaakt doordat een medewerker niet de prikkels krijgt die hij nodig heeft en die passen bij zijn belastbaarheid. Hij wordt dus te weinig gestimuleerd en heeft daar last van. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • een gebrek aan werkdruk;
  • geen uitdaging in het werk;
  • onvoldoende afwisseling;
  • werk beneden zijn opleidingsniveau;
  • te weinig verantwoordelijkheid.

Geen controle meer over werksituatie

Het lastige is dat stress en onderstress dezelfde gevolgen kunnen hebben. Werknemers hebben het gevoel geen controle meer te hebben over hun werksituatie. Ze zijn emotioneel uitgeput en krijgen vaak diverse gezondheidsklachten. De symptomen van onderstress zijn vaag, ontwikkelen zich sluipend en zijn dus moeilijk te onderscheiden. Dat maakt het dan ook moeilijk om onderstress te bestrijden (artikel). Het is daarom belangrijk te letten op gedragsveranderingen van de werknemers.