Treurnis troef op jaarlijkse Blue Monday?

16 januari 2015 | Door redactie

Als u maandag 19 januari niet in opperbeste staat verkeert, is dat volledig in lijn der verwachting. Het is dan namelijk weer Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. U kunt zich troosten met de gedachte dat u op Blue Monday niet de enige neerslachtige ziel bent. Maar dat is wel een beetje passief. U kunt Blue Monday ook gewoon te lijf gaan!

De Britse psycholoog Cliff Arnall berekende dat 19 januari de treurigste dag van het jaar is, en gaf hier de naam Blue Monday aan. Het is hartje winter maar de feestdagen zijn voorbij, en het eerste terrasweer is nog heel ver weg. Volgens Arnall is dit dan ook de dag dat medewerkers met lood in hun schoenen naar kantoor gaan en piekeren over allerhande problemen. Er zijn ook critici die zeggen dat Blue Monday een marketingstunt was die een eigen leven is gaan leiden. Medewerkers zouden altíjd piekeren over zaken als voldoende salaris en een goede werk-privébalans, en niet in het op bijzonder op 19 januari.

Piekeren en frustraties op Blue Monday

Als dat inderdaad het geval is, zult u hier iets aan moeten doen. Als er namelijk één ding is dat uw functioneren belemmert, zijn het wel irrationele gedachten. Te hoge verwachtingen van anderen hebben, piekeren over zaken die nog (te) ver in de toekomst liggen, doemscenario’s bedenken en ervan overtuigd zijn dat deze zullen plaatsvinden en gefrustreerd raken als zaken niet precies lopen zoals u wilt. U bent een stuk minder neerslachtig als u accepteert dat sommige zaken gewoon lopen zoals ze lopen en dat u niet op alles invloed kunt uitoefenen. Zo maakt u van Blue Monday een Sunny Monday. De keus is aan u.