Action onderhandelt met OR in plaats van met vakbond

19 februari 2018 | Door redactie

Winkelketen Action heeft vakbond FNV buitenspel gezet bij de cao-onderhandelingen. Action gaat met de eigen ondernemingsraad onderhandelen over een arbeidsvoorwaardenregeling, die de cao moet vervangen.

Vakbond FNV zou tijdens de cao-onderhandelingen een te hoge looneis op tafel hebben gelegd. Bovendien zou Action het vanwege de lage organisatiegraad binnen de organisatie niet eerlijk vinden om te onderhandelen met de vakbond. Van de 15.000 werknemers voor wie de cao zou gelden, zijn namelijk slechts zo’n driehonderd werknemers lid van de vakbond. FNV zou daardoor niet goed weten wat er speelt op de werkvloer. Action koos daarom voor onderhandelen met de OR, die alle werknemers vertegenwoordigt.  

Ook Jumbo onderhandelde met eigen OR

Winkelketen Action is niet de eerste organisatie die onderhandelt met de eigen OR in plaats van met de vakbond. Ook supermarktketen Jumbo sloot onlangs een arbeidsvoorwaardenregeling af met de eigen OR. De onderhandelingen met de vakbonden zaten zo vast dat Jumbo besloot om te gaan onderhandelen met de eigen OR. De werknemers van Jumbo protesteerden tevergeefs: de arbeidsvoorwaardenregeling kwam er toch. De regeling gold niet automatisch voor iedereen: werknemers die deze regeling niet tekenden, werken nog altijd onder de voorwaarden van de cao die in april 2017 afliep.

OR kan externe deskundige inschakelen

Het voordeel van een arbeidsvoorwaardenregeling afsluiten met de OR is dat de raad de gehele achterban kan raadplegen (tools) en zich niet beperkt tot die werknemers die lid zijn van een vakbond. Het nadeel is dat de OR-leden waarschijnlijk (veel) minder ervaring hebben met onderhandelen, terwijl vakbonden ervaren onderhandelaars in dienst hebben. De OR kan daarom besluiten om op basis van artikel 16 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) een externe deskundige in te schakelen die hen gedurende het proces adviseert. De kosten hiervoor zijn volgens artikel 22 WOR voor de bestuurder, als de OR hem hier vooraf van op de hoogte stelt.  

Bijlagen bij dit bericht