Cao-afspraken over opleidingen in de lift

22 juli 2015 | Door redactie

In cao’s zijn steeds meer vernieuwende afspraken terug te vinden. Zo staan in cao’s vaker passages over opleidingen, mantelzorg en de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Ook stijgt het aantal afspraken over werkplekken voor mensen met een arbeidshandicap.

Het leeuwendeel van de nieuwe cao’s bevat afspraken die in de categorie ‘modern’ vallen. Dit heeft werkgeversvereniging AWVN in de maand juni gesignaleerd.  In cao’s die in juni  2015 groen licht kregen, is een opvallende stijging te zien van afspraken over werk voor arbeidsgehandicapten. In 50% van de akkoorden is tekst opgenomen over mogelijkheden voor werknemers met een arbeidshandicap; dat was een jaar eerder nog 33%.

Vernieuwende afspraken over opleidingen

Maar liefst 80% van de nieuwe cao’s bevat afspraken om werknemers tijdig met nieuwe vaardigheden uit te rusten zodat zij langer en productiever aan het werk kunnen blijven (duurzame inzetbaarheid). Het opleidingsaanbod speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Er zijn dan ook ongeveer 10% meer vernieuwende afspraken te vinden over zaken als opleidingen, mantelzorg en ontziemaatregelen zoals de ‘seniorendagen’.