OR IKEA richt vakbond op die cao tegenhoudt

16 september 2016 | Door redactie

60% van de leden van Werknemersvereniging IKEA Medewerkers (WIM) stemde tegen het cao-voorstel van IKEA. Interessant detail: de vakbond is door de ondernemingsraad opgericht.

In recente cao-onderhandelingen tussen IKEA en de vakbonden was de uitkomst anders dan verwacht. De directie van IKEA legde een hervorming van arbeidsvoorwaarden voor aan de vakbonden, waarop vakbond WIM – de grootste vakbond vertegenwoordigd bij IKEA – dit met een positief advies voorlegde aan zijn achterban. Toch wees 60% het cao-akkoord af, waardoor het voorstel nu van tafel is.

Geen officiële rol ondernemingsraad bij cao-onderhandeling

In Nederland gelden weinig regels voor het oprichten van een vakbond. De ondernemingsraad van IKEA zag het als een kans om zoveel mogelijk werknemers een directe stem te geven in de cao-onderhandelingen en richtte WIM op. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat ondernemingsraden zelfstandig onderhandelen met werkgevers over arbeidsvoorwaarden. Ook al wil minister Asscher van SZW de ondernemingsraad geen officiële rol geven: hij vindt dat ook ondernemingsraden moeten kunnen onderhandelen over de cao.