COR Eneco zoekt kandidaat voor nieuwe RvC

De overname van Eneco door het Japanse consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power is afgerond. Dit maakte Eneco op 25 maart bekend. De overname heeft direct gevolgen voor de samenstelling van de raad van bestuur en de raad van commissarissen van het energiebedrijf.

27 maart 2020 | Door redactie

Nu de deal definitief is, wijzigt de samenstelling van zowel de raad van bestuur (RvB) als de raad van commissarissen (RvC) van Eneco. Om de samenwerking tussen Eneco en de nieuwe Japanse eigenaren te verbeteren, zullen ook vertegenwoordigers van Mitsubishi en Chubu Electric Power toetreden tot de RvB en RvC. De centrale ondernemingsraad (COR) zal twee commissarissen afvaardigen voor de RvC.

Nieuwe CEO van Eneco nog niet bekend

CEO Ruud Sondag besloot zelf af te treden als lid van de RvB. Hij werd in mei 2018 na een grote machtsstrijd aangesteld om de overname van Eneco in goede banen te leiden. Ook de COR protesteerde tegen de benoeming van Sondag. Wie Sondag gaat opvolgen is nog niet bekend. Chief customer officer (CCO) Hans Peters zal toetreden tot de RvB van Eneco, net als Hiroshi Sakuma, die in 2019 bij Mitsubishi Corporation verantwoordelijk was voor de overname van Eneco.

COR nog op zoek naar tweede kandidaat-commissaris

De huidige commissarissen Charlotte Insinger, Ewoud Goudswaard, Rob Zandbergen en Atzo Nicolaï treden af. Eneco maakte woensdag bekend dat Mel Kroon, voormalig bestuursvoorzitter van TenneT, de nieuwe president-commissaris wordt. De COR zal twee commissarissen afvaardigen voor de RvC. Eén van hen is de huidige commissaris Michael Enthoven. De COR is nog op zoek naar een tweede kandidaat. Tot deze persoon is gevonden, blijft Marco Keim namens de COR lid van de RvC. Vanuit Japan treden Katsuya Nakanishi, Yutaka Kashiwagi en Haruhiko Sato namens Mitsubishi en Takanori Shiozawa namens Chubu toe tot de RvC.

Verkoop en privatisering van Eneco ging niet zonder slag of stoot

De verkoop en privatisering van Eneco leidden de afgelopen jaren tot de nodige conflicten tussen de raad van bestuur, de raad van commissarissen en de centrale ondernemingsraad. De COR spande in 2018 met succes een zaak aan bij de Ondernemingskamer (OK) tegen het energiebedrijf. Later dat jaar ging de COR alsnog akkoord met de verkoop. In november 2019 werd bekend dat energiebedrijf Eneco in handen zou komen van het Japanse consortium Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power. Inmiddels hebben alle 44 gemeenten die aandelen hadden in Eneco, waaronder grootaandeelhouder Rotterdam (31,7%), Den Haag (16,55%) en Dordrecht (9,05%), ingestemd met de overname en alle vergunningen van toezichthouders zijn rond. Daarmee is de deal definitief.