COR opgelucht: Tata Steel blaast fusie af

15 mei 2019 | Door redactie

De fusie tussen het Indiase Tata Steel en de Europese takken van het Duitse ThyssenKrupp gaat niet door. Beide staalgiganten verwachten dat de voorwaarden die de Europese commissie zal stellen, de voordelen die de voorgenomen fusie zou opleveren teniet zouden doen. ThyssenKrupp heeft de fusie met Tata Steel daarom afgeblazen.

De Europese ondernemingsraad (EOR) en vakbond FNV waren al fel tegen de fusie met Tata Steel. Ze waren het niet eens met de concessies die de bedrijven eerder voorstelden aan de Europese Commissie om goedkeuring te krijgen voor de joint venture. De Commissie nam ook geen genoegen met deze concessies. Zowel Tata Steel als ThyssenKrupp zijn niet bereid om tegemoet te komen aan bezwaren van de Europese mededingingsautoriteiten door nóg verdere maatregelen te nemen. Ze hebben de fusie daarom afgeblazen.

ThyssenKrupp schrapt 6.000 banen als gevolg van annulering fusie

De Europese staalafdeling heeft 27.000 werknemers in dienst. Het gevolg van het schrappen van de fusie is dat er 6.000 banen verloren gaan bij ThyssenKrupp waarvan tweederde bij vestigingen in Duitsland. Gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten. Was de fusie wél doorgegaan, dan zouden er 2.000 banen verdwijnen.

COR Tata Steel Nederland opgelucht dat proces nu eindelijk voorbij is

Vakbond FNV verwacht dat het annuleren van de fusie geen gevolgen zal hebben voor de werknemers van Tata Steel IJmuiden. De centrale ondernemingsraad (COR) van Tata Steel Nederland is opgelucht dat er nu een einde is gekomen aan het proces dat al 3,5 jaar duurt. Tata Steel en ThyssenKrupp waren sinds 2016 in gesprek over een fusie van hun Europese staalactiviteiten.