COR politie slaat alarm over slecht netwerk

De centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie trekt aan de bel vanwege ernstige bereikbaarheidsproblemen in het vernieuwde C2000-netwerk. De COR stuurde een brandbrief aan minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en korpschef Erik Akerboom om de problemen aan te kaarten. De COR noemt de netwerkproblemen onacceptabel.

26 februari 2020 | Door redactie

Begin dit jaar werd het vernieuwde C2000-netwerk ingevoerd bij de politie. Het vernieuwde communicatiesysteem hapert geregeld in het hele land. Politievakbond ACP meldde al eerder dat agenten geen contact konden maken met de meldkamer en daarom 112 belden om assistentie van collega’s te vragen. Ook afgelopen week deden zich vergelijkbare problemen voor. Dat was voor de COR aanleiding om een brandbrief te sturen naar minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en korpschef Akerboom.

COR noemt haperend netwerk onacceptabel

Het slechte netwerk leidt volgens de COR tot onveilige situaties. De portofoon is de ‘lifeline’ voor agenten, benadrukt de COR. Daarom is het haperende portofoonsysteem onacceptabel. COR-voorzitter Rob den Besten verwijt minister Grapperhaus en korpschef Akerboom een te afwachtende houding. Volgens hem hebben zij onvoldoende besef van de ernst van de problemen.
Minister Grapperhaus, die eindverantwoordelijk is voor het communicatiesysteem bij de Nationale Politie, zei eerder dat het vernieuwde C2000 ‘over het algemeen’ werkt. Volgens de minister zijn de haperingen ‘aanloopproblemen’ en heeft het oplossen ervan de hoogste prioriteit. Ook korpschef Akerboom zegt dat het oplossen van de problemen met C2000 zijn volledige aandacht heeft.

COR van politie luidde vaker noodklok vanwege ICT-problemen

Het nieuwe C2000-netwerk vervangt het oude C2000-netwerk. C2000 werd in 2004 ingevoerd ter vervanging van de analoge netwerken van de hulpdiensten. Het nieuwe systeem moest al in 2017 klaar zijn, maar dat liep door ICT-problemen flinke vertraging op.
De COR van de nationale politie heeft al vaker ICT-problemen aangekaart. Ruim twee jaar geleden bleek dat het volgsysteem in politieauto’s tekort schoot. De politie maakte toen € 5 miljoen vrij om het ingebouwde plaatsbepalingssysteem (PBS) in politieauto’s te verbeteren. Volgens de COR leiden ICT-problemen tot werkstress. Werkstress is een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA), de belangrijkste oorzaak van werkgerelateerd ziekteverzuim.