COR steunt verkoop en privatisering Eneco

19 december 2018 | Door redactie

Eneco gaat in de verkoop. Dat is besloten door de aandeelhouders en het bestuur van de energiemaatschappij. De centrale ondernemingsraad heeft ondersteunend geadviseerd.

De verkoop van Eneco zal plaatsvinden via een zogenoemde gecontroleerde veiling. Een beursgang valt af. Zo kunnen geïnteresseerde partijen in opeenvolgende rondes een bod doen op de maatschappij. Deze strategie zou de beste garantie geven op een goede opbrengst, handhaving van Eneco’s duurzame strategie en behoud van werkgelegenheid. Het verkoopproces start in het voorjaar van 2019 en zal waarschijnlijk pas in 2020 rond zijn. De centrale ondernemingsraad (COR) heeft ondersteunend geadviseerd. De directie heeft de werknemers op de hoogte gebracht.

Plannen voor privatisering Eneco leverde veel onrust op

Eneco is nu nog in bezit van 53 gemeenten met de gemeente Rotterdam (31,69%) en Den Haag (16,55%) als grootste aandeelhouders. De verkopende gemeenten kunnen ook eisen stellen aan de koper wat betreft duurzaamheid en werkgelegenheid.
Van privatisering is al langere tijd sprake. Het leverde een hoop onrust op. Zo ontstonden er conflicten tussen de raad van bestuur, de raad van commissarissen en de COR. Uiteindelijk spande de COR zelfs een zaak aan tegen Eneco bij  de Ondernemingskamer (OK). De OK schorste de president-commissaris Van den Assem en stelde een onderzoek in naar de gang van zaken.

Meer lezen over Eneco?