COR Tata Steel Nederland onthutst over vertrek topman

De centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland is verontwaardigd over het plotseling aangekondigde vertrek van directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel Nederland. De COR zegde meteen zijn vertrouwen in Tata Steel Europe op en gaat nu definitief niet akkoord met het verdwijnen van 1.000 banen bij Tata Steel Nederland.

20 mei 2020 | Door redactie

Eind mei zal Theo Henrar aftreden als CEO van Tata Steel Nederland. Dat maakte Tata Steel Europe (TSE) maandagochtend bekend. In het persbericht spreekt Henrik Adam, CEO van Tata Steel Europe, van vertrek in onderling overleg, maar volgens de centrale ondernemingsraad (COR) en de vakbonden moet de Nederlandse topman gedwongen vertrekken. Als gevolg van de verslechterde staalmarkt is er namelijk al maanden een machtsstrijd aan de gang tussen de Nederlandse en de Europese tak van de Indiase staalgigant. TSE wil flink snijden in de personeelskosten en Nederlandse bedrijfsonderdelen verkopen. Henrar wist hier een stokje voor te steken.

TSE legde advies RvC naast zich neer

De aankondiging van het vertrek leidde tot veel commotie bij de Nederlandse werknemers, COR, raad van commissarissen (RvC) en vakbonden. De RvC had de Indiase aandeelhouder sterk afgeraden om Henrar te laten vertrekken, maar het Europese kantoor legde dit dringende advies naast zich neer. De werknemers eisten een verklaring voor het vertrek en legden maandag uit protest spontaan het werk neer. Voor de COR was de aankondiging reden om het vertrouwen in de Europese directie op te zeggen. De bonden en de COR vrezen dat met het vertrek van Henrar de weg nu open ligt voor een massaontslag in IJmuiden, dat in april nog werd uitgesteld. De COR zegt nu definitief niet akkoord te gaan met het verdwijnen van 1.000 banen in IJmuiden. De COR voorziet een harde confrontatie met de Europese directie en sluit verdere protestacties samen met de bonden niet uit.

COR heeft adviesrecht bij benoeming opvolger

TSE is nog op zoek naar een opvolger. De Indiase aandeelhouder beslist uiteindelijk wie de nieuwe directievoorzitter van Tata Steel Nederland wordt, maar moet hiervoor een adviesaanvraag indienen bij de COR (artikel 30, lid 1 van de Wet op de ondernemingsraden). De COR heeft al aangekondigd dat de raad hier zeer kritisch naar gaat kijken.
Henrar is 33 jaar in dienst bij Tata Steel Nederland (voorheen Hoogovens) en is sinds 2008 directievoorzitter van Tata Steel Nederland. Hij blijft tot het eind van het jaar bij Tata Steel Nederland betrokken als adviseur.