Korpschef nationale politie wil oud-voorzitter COR ontslaan

4 september 2017 | Door redactie

De korpschef van de nationale politie wil de oud-COR-voorzitter Frank Giltay ontslaan wegens zeer ernstig plichtsverzuim. Dat besluit is nog niet definitief, de oud-voorzitter mag namelijk nog schriftelijk bezwaar maken tegen zijn ontslag.

De korpschef wil de oud-voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR) ontslaan naar aanleiding van de resultaten van een integriteitsonderzoek. Volgens de korpschef heeft de oud-COR-voorzitter de politie ernstige imagoschade bezorgd door aanhoudende geldsmijterij. De onderzoekscommissie die het onderzoek heeft verricht in opdracht van het ministerie van Justitie, maakt de uitkomsten bekend op 12 september.

Korpschef deed aangifte tegen oud-voorzitter COR

De oud-COR-voorzitter trad af toen de huidige korpschef van de nationale politie vorig jaar juni de opdracht gaf om een oriënterend onderzoek te starten. De resultaten van dat eerste onderzoek waren reden voor de korpschef om de oud-voorzitter te schorsen en aangifte te doen wegens valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering en ambtelijke omkoping. Ook volgde er een groot integriteitsonderzoek. Het Openbaar Ministerie laat waarschijnlijk in oktober weten of de oud-voorzitter wordt vervolgd.

Oud-korpschef liet COR zijn gang gaan

Ook de rest van de COR trad vorig jaar af, nadat de media berichtten over uitbundige uitgaven van de COR. De centrale ondernemingsraad van de politie – met een jaarlijks budget van € 1.6 miljoen – gaf tienduizenden euro’s uit aan exorbitante feesten, etentjes en reizen. Veel uitgaven – zoals 198 flessen prosecco die bij de vrouw van de COR-voorzitter zijn afgeleverd – kon de COR niet verantwoorden. De oud-korpschef heeft destijds niet ingegrepen. Sterker nog: net voor zijn aftreden gaf hij de oud-voorzitter zelfs nog een flinke loonsverhoging.