Teleurstelling voor COR Tata Steel

28 november 2018 | Door redactie

Het Indiase staalbedrijf Tata Steel bouwt een nieuwe proefinstallatie in India en niet in IJmuiden. Dit is een tegenvaller voor de centrale ondernemingsraad (COR). De COR had gehoopt dat de nieuwe proefinstallatie in IJmuiden zou komen.

De techniek voor de nieuwe proefinstallatie is in IJmuiden ontwikkeld. Werknemers in IJmuiden werken er al geruime tijd mee. De hoop was daarom dat de nieuwe installatie in IJmuiden zou komen. De proefinstallatie in IJmuiden zorgt voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot. Ook is op den duur efficiëntere productie mogelijk. In IJmuiden is echter onvoldoende budget. Gezien de financiële situatie in IJmuiden heeft de voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR) er begrip voor dat de nieuwe installatie in India wordt gebouwd. Wel is hij verbaasd over het tijdstip van de bekendmaking. Hij wist niet dat er al een besluit over de plaatsing van de installatie zou vallen. Het is niet bekend of de bouw in India consequenties heeft voor de werkgelegenheid in IJmuiden.

COR eiste duidelijkheid voor OR-advies

Het is niet voor het eerst dat de Indiase directie gebrekkig communiceert met de Nederlandse COR. De COR moest de nodige moeite doen voordat zij advies (tool) konden uitbrengen over de fusie tussen Tata Steel en ThyssenKrupp. De COR van Tata Steel en de vakbond eisten al direct meer duidelijkheid over de financiering van de fusie en het mogelijke baanverlies. Zo waren er onder meer zorgen over het behoud van banen en de mate van zelfstandigheid van IJmuiden.

OR heeft adviesrecht bij belangrijke wijziging in de organisatie

Hoewel de COR volgens artikel 25 van de Wet op de Ondernemingsraden adviesrecht heeft over een belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming, passeerde de Indiase directie de COR. De COR stuurde de directie vervolgens een brief, organiseerde een staking en dreigde zelfs met een rechtszaak, voordat de directie om advies vroeg. Uiteindelijk deed het moederbedrijf de COR en de vakbonden een aantal toezeggingen en was de weg vrij voor de fusie van ThyssenKrupp en Tata Steel. Tata Steel Nederland zou zijn financiële zeggenschap behouden. Ook mag Tata Steel Nederland zijn kasstromen gebruiken voor toekomstige investeringen.