Verkoop en privatisering Eneco voltooid

Energiegigant Eneco is verkocht aan het Japanse Mitsubishi. De koop gaat daarmee aan de andere bieders, Shell en Rabobank voorbij. Aan de eisen vanuit de centrale ondernemingsraad is tegemoet gekomen: zowel de banen van de 3.000 werknemers als de duurzame koers van Eneco blijven behouden.

27 november 2019 | Door redactie

De voorgenomen privatisering van Eneco leverde een hoop onrust op. Zo ontstonden er conflicten tussen de raad van bestuur, de raad van commissarissen en de centrale ondernemingsraad (COR). De COR spande zelfs een zaak aan tegen Eneco bij de Ondernemingskamer (OK), maar uiteindelijk steunde de COR de verkoop en privatisering van Eneco. Belangrijke punten voor de COR waren dat de banen van werknemers behouden zouden blijven en dat ook de duurzame koers voortgezet zou worden. Mitsubishi heeft toegezegd hieraan gehoor te geven.

Banen, arbeidsvoorwaarden en koers ongewijzigd

De verkoop lijkt weinig te veranderen voor de achterban de COR. Eneco blijft zelfstandig, het hoofdkantoor blijft gevestigd in Rotterdam en de werknemers behouden hun baan én arbeidsvoorwaarden. Mitsubishi zet  de toezegging om de duurzame koers volledig te ondersteunen kracht bij door Eneco een lening van € 1 miljard tegen gunstige voorwaarden te bieden. De directie kan met het geleende bedrag naar eigen inzicht investeringen doen voor de lange termijn. Ook brengt Mitsubishi een deel van zijn offshore-windactiviteiten onder bij Eneco.

Bod Mitsubishi veel hoger dan geschatte waarde Eneco

Mitsubishi kreeg Eneco in handen door een bod van € 4,1 miljard te doen. Dat is ruim € 1 miljard boven de geschatte waarde van Eneco (€ 2,5 tot 3 miljard). De aandeelhouders van Eneco, waaronder de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Dordrecht verdelen het verkoopbedrag. Zo ontvangt Rotterdam € 1,3 miljard (31,7% grootaandeelhouder), Den Haag € 680 miljoen (16,55%), Dordrecht € 370 miljoen (9,05%), Delft € 100 miljoen (2,44%), Zoetermeer € 95,5 miljoen (2,33%) en Pijnacker-Nootdorp € 86,1 miljoen (2,1%).