Coachende manager kan bindende factor zijn

19 september 2011 | Door redactie

Niet alle managers doen waarvoor ze zijn aangenomen. Leidinggeven is slechts een deel van hun takenpakket. Medewerkers begeleiden en goed laten presteren horen daar net zo goed bij. Wie daar werk van maakt, slaagt er beter in om getalenteerde werknemers aan het bedrijf te binden.

Nog niet de helft van de werknemers denkt dat de organisatie waar ze werken in staat is om talentvolle medewerkers aan zich te binden (42%), bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen en opleidingen. Uit onderzoek door Mercer zou blijken dat maar 58% van de respondenten vindt dat hun werkgever voldoende mogelijkheden biedt voor het volgen van trainingen. In 2006 was dit nog 70%. Terwijl het aanbieden van trainingen en coaching een manier is om ambitieuze werknemers aan het bedrijf te binden. Talentvolle medewerkers willen immers kunnen doorgroeien. Anders  gaan zij op zoek naar een andere werkgever die wel in hen wil investeren.

Werknemers binden met opleiding

Managers kunnen een grote invloed hebben op het behoud van talenten voor de organisatie. Dat zit voor een deel in de taken en verantwoordelijkheden die zij aan een werknemer toewijzen. Maar ook in persoonlijke begeleiding en coaching.  Ga maar na bij uzelf. Als uw manager laat merken dat hij oog heeft voor uw ambities en hij helpt u om die te verwezelijken, heeft u niet zo snel de neiging om buiten het bedrijf te kijken. Volgens het onderzoek zouden coachende managers schaars zijn. Is uw manager ook niet zo pro-actief wat dit betreft, en wilt u graag groeien in uw functie of in het bedrijf, wacht dan niet af. Zoek uit wat u daarvoor nog moet leren en trek zelf aan de bel.