Praktijksituaties oefenen met e-learning

16 mei 2013 | Door redactie

E-learning wordt door 80% van de middelgrote en grote organisaties gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van NIDAP onder HR-professionals van ruim 450 organisaties in Nederland. Zo’n 17% van de organisaties geeft aan door de inzet van e-learning te besparen op de totale opleidingsuitgaven. De kostenbesparing bedraagt gemiddeld 24,7%.

Uit het onderzoek van NIDAP – dat jaarlijks onderzoek doet naar bedrijfsopleidingen en -trainingen – blijkt dat de meeste organisaties kiezen voor standaard e-learningmodules die extern worden ingekocht. Daarvan is sprake in ruim 39% van de gevallen. Een kwart van de HR-professionals kiest voor maatwerk. Een bureau ontwikkelt dan een maatwerkmodule in samenwerking met de eigen werknemers die bij dat onderwerp betrokken zijn. In 19% van de gevallen wordt de HR- of opleidingsprofessional bij de ontwikkeling van maatwerktrainingen betrokken.

Actuele lesstof bij e-learning

Door e-learning besparen werknemers op reistijd en werkgevers op reis- en verblijfskosten. Ook is het gemakkelijker om werknemers van verschillende afdelingen of locaties gezamenlijk een training te laten volgen en met elkaar te laten communiceren. Verder is het eenvoudiger om de lesstof up-to-date te houden zodat medewerkers altijd toegang hebben tot actuele informatie. Via simulaties en serious games kunnen de deelnemers bovendien zonder veel risico’s oefenen met complexe praktijksituaties.

Investeringskosten van e-learning

Als u niet eerder e-learning heeft ingezet als instrument voor opleiding en coaching, moet u ook goed kijken naar de investeringskosten. Misschien moet u extra hard- en software aanschaffen of vernieuwen en de bandbreedte van het internet uitbreiden. Ook moeten er goede werkplekken zijn waar medewerkers ongestoord kunnen werken aan de computer.