Europees Computer Rijbewijs toetst IT-kennis

26 augustus 2015 | Door redactie

Merkt u dat sommige werknemers nog niet zo handig zijn met de computer, dan kunt u ze wijzen op het Europees Computer Rijbewijs. Hiermee kunnen ze hun digivaardigheid toetsen én aantonen. Het Europees Computer Rijbewijs geeft u ook de mogelijkheid om het kennisniveau van (nieuwe) werknemers objectief vast te stellen.

Het Europees Computer Rijbewijs – dat al sinds 1996 bestaat – is een internationaal diploma voor basiscomputervaardigheden. Om het diploma te halen, moeten deelnemers een aantal praktische examens doen die betrekking hebben op verschillende IT-onderdelen, zoals besturingssystemen, tekstverwerking, spreadsheets, internet en e-mail. Het programma wordt geregeld geactualiseerd. Op dit moment is de cursus in Nederland vooral gericht op Microsoft Windows en Office en Internet Explorer. Dat lijkt nogal eenzijdig, maar deze systemen worden in de praktijk verreweg het meeste gebruikt op kantoor. 

Examens op verschillende niveaus

Het diploma wordt uitgegeven door de European Computer Driving Licence Foundation. Inmiddels is het officiële web-examen beschikbaar in 48 talen. Uw medewerkers kunnen examen doen op basis- en gevorderdenniveau. Naast de examens zijn er ook zogenoemde diagnoses beschikbaar, die online bepaalde computervaardigheden meten. Wie van vier van de acht beschikbare modules het examen heeft gehaald, krijgt een officieel internationaal certificaat als digivaardigheidsbewijs.