Klap op de kop helpt werknemers flexibel te handelen

18 april 2018 | Door redactie

Op een gegeven moment handelen veel werknemers vanuit bestaande kaders en regels zonder daarbij stil te staan. Met andere woorden, de routine is erin geslopen. Dat hoeft niet erg te zijn, maar soms is een spreekwoordelijke klap op de kop nodig om het innovatieve denkvermogen en een oplossingsgerichte houding bij werknemers aan te wakkeren.

Met de ‘klap op de kop’ zoekt de leidinggevende bewust momenten op die iemands ontwikkeling in een stroomversnelling kunnen brengen. Het gaat om gebeurtenissen die ervoor zorgen dat werknemers op een andere manier moeten denken en handelen om met de situatie om te gaan. Hun brein wordt dan als het ware wakker geschud. Rake feedback (tool) of een reorganisatie kunnen een dergelijk effect hebben op de werknemer. Deze gebeurtenissen zijn alleen niet te forceren. De leidinggevende kan het effect van zo’n gebeurtenis wel simuleren.

Staren stimuleert de ontwikkeling

Door werknemers één van de onderstaande dingen te laten doen, imiteert de leidinggevende het effect van een ingrijpende gebeurtenis om hun ontwikkeling te bevorderen:

  • Elke dag iets ongeplands doen.
  • Regelmatig sporten en bewegen (tool). Dit zorgt voor een positief activerende gemoedstoestand.
  • Een hele dag ‘ja’ zeggen op alles wat wordt gevraagd.
  • Minimaal één cursus of workshop per jaar volgen.
  • Af en toe mediteren om het brein te resetten. Dit kan al door een paar minuten uit het raam te staren, rustig door te ademen en het hoofd helemaal leeg te maken.

Beter omgaan met veranderingen

Door zelf bewust het gevoel van nieuwe ervaringen en uitdagingen op te zoeken, leren werknemers flexibel omgaan met een probleem of vraagstuk dat onverwachts op hun pad komt. Ze leren van die ervaringen en schakelen vanuit deze kennis gemakkelijker over naar oplossingsgericht denken. Hierdoor kunnen ze na verloop van tijd dus beter omgaan met veranderingen.

Bijlagen bij dit bericht

Competentiemanagement
E-learning | VideoCollege 14 minuten