Arbitrage wint aan populariteit

6 juni 2018 | Door redactie

Arbitrage wordt voor steeds meer ondernemingen een aantrekkelijk alternatief terwijl de gewone rechter juist steeds onaantrekkelijker wordt. Bij arbiters kunnen ondernemers over het algemeen sneller terecht en de procedure heeft een kortere doorlooptijd. Toch verloopt arbitrage niet in alle gevallen zonder problemen.

Partijen kunnen als het om civiele zaken gaat afspreken dat ze hun (eventuele) geschillen zullen afwikkelen door middel van arbitrage. Maar dan kunnen ze niet daarnaast of daarna nog naar de rechter. Arbitrage wint het op verschillende vlakken van de rechter. Als een ondernemer de arbitrale procedure bijvoorbeeld in het Engels wil voeren omdat zijn wederpartij uit het buitenland komt, is dat geen probleem. Dat is bij de gewone rechtbank voorlopig nog niet mogelijk. Een ander voordeel van arbitrage is dat van ‘moderne’ communicatiemiddelen (zoals e-mai) gebruik kan worden gemaakt. Dit is in de rechtspraak voorlopig nog niet mogelijk. Uit een onderzoek van begin april blijkt namelijk dat het project om de rechtspraak te digitaliseren veel meer tijd en geld gaat kosten dan eerder was gedacht. Daarnaast kan de ondernemer ook een arbiter kiezen die specifieke kennis heeft over de niet-juridische onderdelen van de zaak. Arbitrage is dus een volwaardig alternatief voor een procedure bij de rechtbank.

Verborgen kosten

Op andere vlakken scoort arbitrage toch minder goed. Zo kunnen ondernemers niet voor alle rechtszaken een keuze maken tussen de rechtbank en arbitrage. In het strafrecht, maar ook in grote delen van het bestuursrecht en het familierecht, moeten zaken verplicht naar de rechtbank. Waar de gewone rechter door de overheid betaald wordt, moeten partijen bij arbitrage zelf de arbiter(s) betalen, en die zijn niet goedkoop. Dit is nog altijd een duur onderdeel van arbitrage, maar rechtspraak door de overheid brengt ook veel verborgen kosten met zich mee. Ondernemers hebben, afgezien van het griffierecht, een gratis rechter, maar verder is het vaak geen goedkope procedure. De advocaat moet namelijk ook betaald worden.

Op voorhand regelen

Ondernemers die gebruik willen maken van arbitrage in plaats van gewone rechtspraak, doen er goed aan dit op voorhand te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het in de algemene voorwaarden opnemen dat geschillen worden opgelost door middel van arbitrage. Het is ook mogelijk om arbitrage af te spreken bij een samenwerkingsovereenkomst of over specifieke onderdelen daarvan, zoals in de financiële bepalingen. Meer weten? In het juninummer van BV Rendement vindt u hierover een praktisch artikel. Nog geen abonnement? Vraag dan nu een proefabonnement aan!