90 liter wijn belastingvrij meenemen uit Frankrijk

20 juni 2019 | Door redactie

Met de zomervakantie in aantocht is het handig om te weten wat er allemaal belastingvrij uit het buitenland meegenomen mag worden. Zo gelden er voor drank en tabak speciale regels binnen en buiten de EU.

Bij terugkomst in Nederland kan een vakantieganger soms voor verrassingen bij de douane komen te staan als blijkt dat hij over zijn vakantieaankoop belasting moet betalen. Reist hij binnen de Europese Unie (EU), dan mag de reiziger eigenlijk alles mee terug naar ons land nemen zonder dat hij daarover belasting afdraagt, behalve als het gaat om bedreigde dier- en plantensoorten, kunst en antiek en (speelgoed)wapens. Voor drank en tabak gelden er wel speciale regels, zo mag er bijvoorbeeld maximaal 110 liter bier, 90 liter wijn en 800 sigaretten worden meegenomen. De reiziger moet ook minstens 17 jaar of ouder zijn om drank mee te mogen nemen. 

Betalen als waarde hoger is dan € 430

Voor de reiziger die buiten de EU op vakantie gaat gelden strengere regels. Over de door hem gekochte goederen moet belasting worden betaald als deze goederen in totaal meer waard zijn dan € 430. Als hij goederen invoert met een waarde tussen de € 430 en € 700, komt de vakantieganger in aanmerking voor een speciaal reizigerstarief. Hij moet dan wel zelf de goederen aangeven bij de douane. Er gelden ook hier speciale regels voor drank en tabak, er mag bijvoorbeeld maximaal 16 liter bier, 4 liter wijn en 200 sigaretten belastingvrij worden ingevoerd. Ook de leeftijdsgrens van 17 jaar voor drank is hier weer van toepassing.

Ham mag gewoon mee

Maar hoe zit het dan met ander eten en drinken, die lekkere ham uit Italië bijvoorbeeld? Als de reiziger uit een EU-land komt is er niets aan de hand, al het eten en drinken mag hij gewoon meenemen. Komt hij echter uit een ander land dan een EU-land, dan mag hij geen vlees of zuivel meenemen naar Nederland. Gaat het daarbij om vis of visproducten, dan mag dat weer wel, maar tot een gewicht van maximaal 20 kilo. Voor kaviaar geldt een maximaalgewicht van 125 gram. Houd er echter wel rekening mee dat als de waarde van de vis hoger is dan € 430 er wel belasting over moet worden afgedragen.

Op de site van de Belastingdienst is de Douane Reizen App (iOS) (Android) te downloaden. Met deze app is te controleren welke producten er belastingvrij ingevoerd kunnen worden.